8 Mayıs 2009 Cuma

Peynir

Peynir, sütün suyu (yani yoğurttaki yeşil su) ayrıştırılarak elde edilir. Dolayısıyla peynir, süt ürünleri içinde hazmı en ağır olandır. Peynirin hazmını kolaylaştırmak ve kaybedilen yeşil suyu kompanse etmek için peyniri domates, salatalık ve yeşillikle tüketmek gerekir. Çiğ sebzeler hafif su içerdiği için peynirin hazmına yardımcı olur. Eski hekimler, "Peyniri yalnız yemek hastalık verir, lakin ceviz ile birleştirene şifa vardır", demişlerdir. Uzun ömürlü süt gibi bozulmayan peynirin, yani koruyucu madde katılan peynirin hazmı da ağır olur. Peynirin fazlası vücutta kireçlenme, böbrek ve mesanede taş, damarlarda tıkanıklık ve kemik erimesi yapar. En iyi peynirler koyun ve keçi peyniri, eski kaşar, tulum peyniri ve beyaz peynirdir. En ağır olanı taze kaşar ve krem peynirdir.
Türkiye'nin bazı bölgelerinde halk, peyniri küflendirerek yer. Küflenmiş peynir yeme geleneği olmayan bazı insanlar da küflü peyniri severler. Bunun sebebi kan grubu "O" olanların peyniri hazmetmekte zorlanmasıdır. Küflü peynirde oluşan mikroplar, peynirin hazmını kolaylaştırdığından, bu tür peynirin sindirimi daha kolay olmaktadır. Kan grubu "0" olanların peyniri haftada 2-3 defa ve 50-60 gramdan fazla tüketmemesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder