Ön Hazırlık Karaciğer temizlemesi yapmak isteyenler, doktor farklı bir şey önermediyse, karaciğer temizlemesine hazırlık için genellikle mide ve bağırsakların tedavisi ile başlamalıdır. Bu süreç 3-4 haftadır. Karaciğeri temizleme süresi ise 3 gündür. Toplam süre 24-31 gündür. Kronik hastalar ve 50 yaşını geçmiş olanlar, hazırlık için, mide ve bağırsak tedavisini 4-5 hafta sürdürmelidirler.
Gençler ve sağlıklı olanlar 2 hafta boyunca aşağıda anlatıldığı gibi hazırlık yapabilir:
· Sabahtan öğleye kadar meyve ve sebze yemeli veya tercihe göre meyve ve sebze suları içilmelidir. (Limon suyu, greyfurt suyu, elma suyu, havuç suyu, ıspanak suyu + havuç suyu karışımı veya elma suyu + havuç suyu karışımı)
· Öğlen: Salata veya yoğurtla bir çeşit sebze yemeği (pilav olabilir) veya sadece salata veya yoğurt. Yoğurdu ince doğranmış maydonoz, taze soğan veya sarımsakla karıştırmak gerekir.
· Akşam: Salata, meyve veya kavun-karpuz yenir veya zencefil çayı ya da yeşil çay bal ile içilir. (Bal çaya karıştırılmaz, çayın yanında yenir) 30 gr. sarımsaklı zeytinyağı ve 30 gr. limon suyu karıştırılır ve uykuya yatmadan önce içilir. Sonra da karaciğer temizliği yapılır. ("Karaciğer temizleme, 1. gün" bölümüne bakınız.) Toplam süre 17 gündür.
Not: Hazırlığın devamında haftada 1-2 gün sadece meyve suyu veya havuç suyu karışımıyla geçirmek çok iyi olur. Kabızlık sorunu olanlar öğütülmüş sinamekiyi yemeğin üzerine kullanmalıdır. Sinameki yerine yeni, öğütülmüş veya ıslatılmış keten tohumu da kullanılabilir.
Sağlıklı gençler hazırlık sürecini daha kısa tutabilir:
Yukarıda anlatıldığı gibi 7 gün geçirilir. 8, 9 ve 10. günler aç kalınır ("3 günlük açlıklar" bölümüne bakınız.) Oruçtan sonra 11. gün saat 17:00'ye kadar elma suyu içilir, saat 17:00'de bir silme çorba kaşığı magnezyum sülfat bir bardak suda eritilip içilir ve akşam saat 19:00'da karaciğer temizlemesine başlanır. ("Karaciğer temizlemesi 3. gün" bölümüne bakınız.)
Toplam süre 11 gündür.
5-10 yaşındaki çocuklarda ise 1 veya 3 gün açlık yapılır. Açlık bittikten sonra, karaciğer temizlemesi 1 günlük açlıkta, "karaciğer temizlemesi 1. gün"den başlayarak, 3 gün açlıkta, "karaciğer temizlemesi 3. gün"den başlayarak uygulanır.
Toplam süre 4 gündür.
Bu yaştaki çocuklarda kullanılan zeytinyağı miktarı 100 -150 gram,- saat 17:00'de içilen magnezyum sülfat miktarı 1 tatlı kaşığı olmalıdır.
Bunlardan daha kısa bir hazırlık yapılamaz.
Dikkat! Temizliğe hazırlık sürecinde 2 hafta et, süt, yumurta, peynir, şeker, bayat, karışık ve birbirine ters yiyecekler yenmez. Hazır yiyecekler ve içecekler, ekmek, siyah çay, kahve ve çikolata kesinlikle tüketilmez.
İlk gün hazırlığa ve karaciğer temizliğine niyet edilir. Hazırlık bittikten sonra karaciğer temizlemesi niyeti tekrarlanır. Niyet çok önemlidir, çünkü karaciğer kendi çalışmasını sizin niyetinize göre planlayacaktır.
Karaciğer Temizlemesi
Çok önemli: Temizleme süresi 3 gündür. Temizlemeye başlamadan önceki akşam, tercihe göre magnezyum kalsini veya magnezyum sülfat ya da öğütülmüş sinameki içilerek bağırsaklar boşaltılmalıdır. Ertesi sabah yani temizlemenin 1. günü en az 2-3 defa büyük abdeste çıkılmalı ki, bağırsaklar tamamen boşalsın. Aksi olursa, yani bağırsak tam anlamıyla boşalmazsa, lavman kullanılır. Gerektiği zaman kullanmak üzere evde lavman bulundurulur. Lavman seti içindeki jel ve ilaç, kimyasal madde içerdiği için kullanılmaz. Yalnızca torba ve hortumu kullanılır. Lavman suyunun 35-36 derece olması gerekir. Bir buçuk litre lavman suyuna 1 limon suyu katılabilir.
1. Gün:
Sabah ilk olarak bağırsaklar boşaltılmalıdır. Daha sonra meyve veya sebze suyu içmeye başlanır. Karaciğer temizlemesi için en iyisi ekşi elma suyu kullanmaktır. Ancak herhangi bir çeşit elma suyu veya greyfurt suyu, limon suyu, ıspanak suyu, havuç suyu ya da yoğurt suyu da içilebilir.
Meyve ve sebze suları taze, bozulmamış meyve ve sebzeden yeni sıkılmış olmalı ve bekletilmeden, her defasında içileceği anda sıkılarak içilmelidir. Meyve veya sebze suları, bardağın l/4'ünü su oluşturacak şekilde suyla karıştırılır. En az 1,5 litre olmak şartı ile 3 litreye kadar içilebilir. Yağsız yoğurt suyu yarı-yarıya ıspanak suyu ile veya 1 çorba kaşığı maydanoz veya kereviz yaprağının suyu ile de karıştırılabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de mevsim meyve ve sebzelerinin kullanılmasıdır.
2. Gün:
Birinci gün gibi, meyve veya sebze suları içmeye devam edilir. Çalışanlar iş yerinde ilk 2 gün 2-3 elma veya limon ve greyfurt yiyebilirler. Meyve yiyenler 2. günün akşamında, büyük abdesti gelmezse, magnezyum sülfat veya sinameki tozu içmeli ya da lavman yapmalıdırlar.
3. Gün:
Bütün gün meyve veya sebze suyu içmeye devam edilir. Akşam saat 17:00'de silme bir çorba kaşığı magnezyum sülfat bir bardak suda eritilir ve içilir. (Magnezyum sülfat bulunamazsa, yarım çay kaşığı öğütülmüş sinameki içilmelidir).
17:00'den 19:00'a kadar hiçbir şey içilmez. Saat tam 19:00'da sağ tarafına, karaciğer üzerine ılık su torbası koyularak yatılır. 50 gr. sızma zeytinyağı (rafine olmamış) 50 gr. limon suyu ile karıştırılıp 15 dakikalık aralıklarla içilir.
Toplam içmeniz gereken zeytinyağı miktarı 250 gr. limon suyu miktarı 250 gr.'dır. Bu 250 gr. zeytinyağı ve 250 gr. limon suyu 50'şer grama bölünerek, yukarıda da belirttiğimiz gibi 15 dakikalık aralarla içilir.
·Orta boylu ve orta kilolu insanlar için miktarın tamamı 250 gr. zeytinyağı + 250 gr. limon suyu = 500 gr. olmalıdır.
·Boylu ve kilolu insanlar için ise miktar, 300 gr. zeytinyağı + 300 gr. limon suyu = 600 gr. olmalıdır.
·Kısa boylu, genç ve zayıf olanlar ve 50 kilodan ağır olmayanlar için 200 gr. zeytinyağı + 200 gr. limon suyu = 400 gr. yeterlidir.
Limon suyu, her defasında içilirken, taze sıkılmalıdır. Eğer yağ içme esnasında mide bulanırsa, ağzı açarak derin nefes alıp vererek, yutmamak kaydıyla nane veya ayva çiğneyerek bulantı durdurulabilir.
Yağ içme araları daha uzun veya daha kısa tutulabilir ancak zaman öyle ayarlanmalıdır ki, zeytinyağı + limon suyu karışımı saat 21:00'e kadar muhakkak bitirilmiş olmalıdır.
Saat 19:00'dan 23:00'e kadar ılık torba karaciğerin üzerinde olacak şekilde yatmaya devam edilmeli ve büyük abdest ihtiyacı dışında yerinden kalkmamalıdır. Kalkılırsa, mide bulantısı sonucu kusulabilir. Elden geldiğince kusmamaya gayret etmek gerekir, çünkü zeytinyağı ile limon kusarak çıkartılırsa, temizleme işlemi gerçekleşmez. Saat 24:00'den sonra kusulması karaciğerin temizlenmeye hazır olmadığının veya karaciğerde çok miktarda ağır zehirlerin toplanmış olduğunun göstergesidir. Bu durum aşağıda anlatılmıştır. Gece saat 23:00-02:00 arasında 2-3 defa büyük abdeste çıkmak gerekir. Saat 02.00'ye kadar büyük abdest gelmezse, lavman yapılmalıdır. Lavman seti, yani bağırsakları boşaltma aleti eczanelerde bulunur. Büyük abdeste kendiliğinden de çıkılsa, lavmanla da çıkılsa, ertesi sabah 07:00'de tekrar lavman yapılır. Bağırsakların dışarı attıklarını daha detaylı gözlemleyebilmek için, mutlaka lazımlık (hatta süzgeç) kullanılmalıdır. Yine bu saatlerde 2-3 kaşık pirinç lapası yenir. Pirinç lapası karaciğerin kapanmasını sağlar.
Bu temizleme işleminden sonra ilk gelen büyük abdestle karaciğerdeki ve bağırsaktaki kurtlar, zehirler, safra kesesindeki taşlar, bağırsak ceplerinde toplanan dışkısal taşlar ve siyah, petrol renkli pislikler dışarı atılır.
Karaciğerde ve bağırsaklarda toplanan zehirlerin çokluğuna göre, dışarı atılan kurtlar ya ölü ya da canlı çıkar.
En son gelen büyük abdest yeşil veya yeşile yakın bir renkte veya sarı olmalıdır. Eğer renk yeşil değilse, temizleme tamamlanmamıştır. Çünkü karaciğer çok fazla miktarda toksin toplamış ve bir temizlemede onu atamamış demektir. Temizleme bittikten sonra, bir-iki gün boyunca dışkı renginin yeşil olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu iki gün boyunca büyük abdestin rengi yeşile dönmezse, 4-5 hafta sonra temizlemeyi tekrarlamak gerekir.
Eğer temizleme sonucu karaciğer veya bağırsaktan kurtlar atılmış ise, bu durumda 1 hafta boyunca kurtlara karşı tedavi uygulanmalıdır.
Eğer safra kesesinde taş varsa ve temizlenme sonucu dışarı atılmamışsa, safra kesesinde muhtemelen yapışıklıklar oluşmuş,- safra kesesi şekil değişimine uğramış, daralmış veya uzamıştır. Taşların atılması için fiziki yol kapanmıştır ya da taşlar safrakesenin kanalına sığmayacak kadar büyük demektir.
Böyle bir durumda yapılabilecek tedavi:
· Bir çorba kaşığı öğütülmüş çörekotu + bir tatlı kaşığı öğütülmüş mürrisafi + 100 gr. bal iyice karıştırılıp sabah akşam birer tatlı kaşığı olmak üzere bitene kadar yenir.
Bundan sonra safra kesesi taşlarını eritmek için:
· Her sabah orta boy bir kara turp rendelenir ve 1 yemek kaşığı balla karıştırılır. 1 saat bekletilir ve suyu sıkılıp içilir. Sıkılmadan posası ile de yenebilir. Buna 1 hafta boyunca devam edilir. Kara turp safra kesesi taşlarının eritilmesine yardımcı olur.
· 100 gr. Limon suyu + 100 gr. zeytinyağı + 3 baş ezilmiş sarımsak + 50 gr. sıkılmış maydanoz suyu karıştırılır ve her akşam bu karışımdan 50 gr. içilir.
Veya
· 30 gr. sarımsaklı zeytinyağı + 30 gr. limon suyu karıştırılır, her sabah veya akşam uykuya yatmadan önce içilir. Ancak zeytinyağı çok faydalı olmakla beraber, fazlasının şişmanlatacağını unutmamak gerekir.
ikinci karaciğer temizlemeye kadar buna devam edilir.
Bu zaman zarfında ısırganotu (taze veya kuru) her şekilde kullanılır: Çay yapılır, yemek üzerine doğranır, salata ve yemeğe eklenir. Isırgan otu karaciğeri temiz tutar, safra kesesi taşlarının parçalanmasına ve düşürülmesine yardımcı olur.
Bu ilaçlar kullanıldıktan sonra on günlük açlık yapılır. ("Açlık" bölümüne bakınız.) İlaçlar ve on günlük açlık sonucunda safra kesesinde oluşan yapışıklıklar erir, daralmalar açılır ve safra kesesinin şekli normale döner.
Safra kesesi taşlarından muzdarip olanlar, genellikle, devamlı hazımsızlık çekenler, çok fazla deterjan kullananlar ve kimyasal maddelerle, bilhassa asitle uğraşanlardır.
Karaciğer Temizlemesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
· Akşam saat 19:00'da karaciğer temizlemesi için yatarken, sağ tarafa yatmak çok önemlidir.
· Saat 19:00'dan 21:00'e kadar zeytinyağı + limon suyu karışımı bağırsağa iner. 21:00'den 24:00'e kadar olan vakit dilimi biyolojik etkin saatlerdir. Bu saatlerde safra kesesine ve karaciğere yüksek enerji gelir ve sadece bu saatlerde temizleme tam olarak gerçekleşir.
· Karaciğer üzerine konulacak su torbası ılık olmalıdır. Su sıcak olursa, karaciğerdeki pislikleri hapsederek atılmasına mani olur.
· Önemli noktalardan biri de, eğer karışımı içtikten sonra, saat 24:00'e kadar büyük abdest kendiliğinden gelmezse, saat 02.00'ye kadar beklenmeli, eğer yine sonuç alınmazsa, mutlaka lavman yapılmalı. Eğer 02:00'de büyük abdest gelmemiş ve lavman yapılmamış ise, bunun sonucunda karaciğerden bağırsağa inmiş olan atıklar sebebiyle zehirlenme olabilir.
• Temizlemeden sonra sabah ilk olarak (sabah saat 07:00'de yapılan lavmandan sonra) 2-3 yemek kaşığı yağsız, tuzsuz pirinç lapası yenir. Bu lapa, temizlenen karaciğeri kapatır. Temizlemeden sonra 3 gün boyunca karaciğeri muhafaza amacıyla hafif yemekler ve meyve yenmeli, ağırlıklı olarak meyve suyu içilmelidir. Et, peynir, yumurta, siyah çay, kahve, şeker, tuz, konserveler, hazır veya bayat yemekler kullanılmamalıdır. Karaciğer temizlendikten sonra, ağrı, sancı, bulantı gibi rahatsızlıklar olursa, bu, taşların düşmeyi sürdürdüğüne delalettir. Bu durumda yukarıda anlatıldığı gibi sarımsakla zeytinyağı + limon suyu karışımı içilir. Meyve suyu, yoğurt suyu, havuç suyu veya kırmızı pancar suyu içmeye devam edilmelidir. İshal olunursa, endişeye kapılmamalı, 1 gün sonra da kesilmezse ishal tedavisine başlanmalıdır. ("İshal" bölümüne bakınız.)
* Karaciğer temizlemesinden sonra kanda kolesterol normal seviyeye kadar inebilir. Sonra yeniden yükselmeye başlar. Bu yükselişin sebebi şudur:
Temizlenmeden sonra karaciğer kuvvetlenir. Kuvvetlenen karaciğer, hazmolamayan ve deri altında, kaslar arasında depolanan ve yıllarca saklanan yağ kalıntılarını (margarin ve transgenik yağlar) kan vasıtasıyla, sivilce ve çıbanlarla dışarı atmaya çalışır. Bu sırada kolesterolün yükselmesi tehlikesizdir. Vücut kolesterolü kontrol altında tutar. Bu durumda yağ olarak sadece zeytinyağı kullanmak, sarımsak yutmak ve yemek, yeşil sebze yemek, limon suyu, greyfurt suyu, elma suyu ve biberiye çayına devam etmek gerekir.
Emziren kadınlar karaciğer temizlemesi yaptıktan sonra dikkat etmelidir
Emziren kadınlar, temizlemenin üçüncü günü (yani zeytinyağı karışımı içtiğiniz gün) saat 23:OO'ten ertesi sabah 11:00’e kadar bebeğini emzirmemeli, sütünü sağarak atmalıdır. Eğer ertesi gün halsizlik veya mide bulantısı gibi rahatsızlıklar devam ederse, bu durum, temizleme işleminin hâlâ devam ettiğine ve vücudun, içindeki zehirleri atmayı sürdürdüğüne işarettir. Böyle bir durumda, anne iyileşene kadar bebeğini emzirmemelidir. Çünkü temizleme esnasında atılan zehirler süte karışabilir ve bebeğin sağlığına zarar verebilir. Ancak bu durum 24 saatten fazla sürmeyecektir. Bu süre içerisinde bebeğin de aç kalması faydalıdır, ancak bebeği aç bırakmak istemeyenler 100 gr. ılık suya 1 çay kaşığı doğal bal karıştırarak 4 saat arayla 2 defa verebilirler.
Safra kesesi ameliyatla alınanlar için
İlk önce mide ve bağırsakların tedavisi yapılır ve 3 hafta boyunca her sabah 30 gr. sarımsaklı zeytinyağı + 30 gr. limon suyu içilir ve yemekler için başka yağ kullanılmayıp/sarımsaklı zeytinyağı kullanılır yani yemek yağsız pişirilip üzerine sarımsaklı zeytinyağı gezdirilir.
Sonraki 3 hafta boyunca ise her sabah taze incir veya zeytinyağı içinde bekletilmiş 3 tane kuru incir yenir ve yemekler üzerine sadece sarımsaklı zeytinyağı kullanılır. Böylece günde 30-50 gr. sarımsaklı zeytinyağı tüketilir. Taze incir mevsiminde ise, her gün sabahtan başlayarak istenildiği kadar incir veya kırmızı üzüm yenir ve akşama kadar başka hiçbir şey yenmez. Akşam bir öğün yemek yenir. Bunu her gün yapamayanlar, haftada 1 -2 gün yapabilirler.
Bağırsak tedavisi, ara verilmeden 6 haftada tamamlanır. Son 2 hafta içinde de 3 günlük aralarla 3 defa 3 günlük açlık yapılır, daha sonra 3 gün meyve suyu içilerek 3. gün akşam karaciğer temizlemesi yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder