20 Kasım 2012 Salı

CHP'li Köse;"Dersanelerin kaldırılması fakir çocukları vurur"

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Türk eğitim sistemindeki tek sorunun dershaneler olmadığını belirterek, eğitim sistemini tepeden tırnağa yeniden organize etmek yerine adeta dershaneleri ‘günah keçisi’ göstererek takınılan ‘kapat kurtul’ mantığının yanlış olduğunu açıkladı.

POPÜLİST SİYASET

Tufan Köse, “Dershaneleri kapatmak için önce ciddi bir altyapı hazırlamak gerekir. Bunun dışında popülist siyaset yaparak ‘dershaneleri kapacağız’ demek doğru değildir. Bunu söylerken dershanelerin kapatılmasının ne getirip ne götüreceğini iyi hesap etmek ve ona göre de altını doldurmak gerekir’’ ifadesini kullandı.

Köse, Çorum Özel Dershaneler Birliği (ÇÖZDEBİR) yöneticileriyle partisinin il binasında bir araya geldi. Hüseyin Çetin başkanlığındaki ÇÖZDEBİR yöneticilerini dinleyen milletvekili Köse, eğitim sisteminde yaşanan sorunların sadece dershanelerin kapatılmasıyla giderilmeyeceğini dile getirdi.

Eğitim sisteminin artık içinden çıkılamaz bir hal aldığını anlatan Tufan Köse, dershanelerinbir ihtiyaçtan ortaya çıktığını, belirtilenlerinaksine dershanelerin birçok toplumsal ve sosyal faydalarının bulunduğunu belirtti.

Köse, dershanelerinkapatılması durumunda dar ve orta gelirli ailelerin çocuklarının özel eğitime daha zor ulaşacaklarını savundu. Köse, dershanelerin ancak eğitim sisteminde yapılacak ciddi bir çalışma sonunda bir ihtiyaç olmaktan çıkartıldığı zaman kapatılıp kapatılmaması gerektiğinin tartışılabileceğini ifade ederek, “Dershaneler ne zaman ihtiyaç olmaktan çıkar, işte o zaman zaten kendiliğinden kapanacaktır. Bunun için devletin dershaneleri kapatmak yerine dershaneleri ihtiyaç olmaktan çıkartmalıdır. Aksi halde dershanelerin bu şekilde kapatılması ‘merdiven altı’ diyebileceğimiz özel dersleri teşvik edecek, pahalı olduğu için dar ve orta gelirli vatandaşların özel ders almaları ekonomik anlamda çok daha zorlaştıracaktır”’ dedi.

SOSYAL ADALETİN ARAÇLARI

ÇÖZDEBİR Başkanı Hüseyin Çetin, dershanelerin bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Sanıldığının aksine başvurularının tamamının bir üst okula yerleştirildiği ülkeler dahil başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde bile farklı isimler altında özel dershanecilik yapılmaktadır’’ dedi. Dünyada dershaneciliğin yasaklandığı herhangi bir ülkenin olmadığını vurgulayan Çetin, “Ülkemizdeki 4 bine yakın özel dershane, genellikle özel okula gidemeyen, özel ders alamayan 1 buçukmilyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet vermektedir. Dershaneler, 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla öğrencilerimize eğitim öğretim hizmeti verirken, önemli bir istihdam da sağlamaktadır. Dershaneler yurdun büyük bir bölümünde ders saati 4-5 lira gibi düşük bedellerle hizmet vererek toplumda sosyal adaletin sağlanmasına da büyük katkı sunuyor. Dar gelirli ve orta halli ailelerin çocukları Anadolu’dan gelerek ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi üniversitelerde eğitim alabiliyorlarsa bu sonuca merkezi sınavlar ve dershaneler sayesinde ulaşılmaktadır” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder