10 Kasım 2012 Cumartesi

Sağlık-Bilim-Teknoloji; Vücut Ağırlığında Uyku da Rol Oynuyor

Kilo vermek veya vücut ağırlığınızı korumak istediğinizde, dikkate almanız gereken faktörler, sadece enerji alımını azaltmak ve fizik aktiviteyi artırmak değildir. Giderek daha fazla ilmî çalışma, uykunun (veya uyku mahrumiyetinin) vücut ağırlığının muhafazasında rol oynadığını göstermektedir. Canada Medical Association Journal'da yayımlanan bir yorum, yetersiz uykunun vücut ağırlığına en azından birkaç yoldan tesir ettiğini iddia etmektedir. Makalede, yeterli uyumayan kişilerin geceleri daha fazla yemek yemeye meyilli oldukları belirtilmektedir. Ayrıca yetersiz uyku sonrasında meydana gelen yorgunluk, vücudun açlığı düzenlemesine yardımcı olan mühim hormonların seviyesine tesir eder. Yazarlar, umumiyetle az uyuyanların daha fazla açlık hissettiğini ifade etmektedirler. Bu kişiler bir de kilo vermek için daha az gıda alınca açlıkları daha fazla artar. Bu bilgiler de göstermektedir ki, şişmanlık kompleks bir vakıadır ve kişiler farklı sebeplerden dolayı kilo alırlar. (InteliHealth 17.09.2012) 


Normal Kan Şekeri Seviyeleri de Beyne Zarar Verebiliyor
Normal olduğu düşünülen sınırların üst kısmındaki kan şekeri seviyeleri de beyni riske atabiliyor. Avustralyalı araştırmacılar normal kan şekeri seviyeleriyle beynin hipokampus ve amigdala kısımlarındaki küçülme arasında irtibat bulunduğunu gösterdiler. Şeker hastalığı bulunmayan bir kişide normal sınırlardaki kan şekerinin bir risk faktörü olmadığı umumiyetle kabul edilir. Uzmanlara göre bu çalışmadaki veriler başka araştırmalarla teyit edilirse, normal açlık kan şekeri seviyelerinin ne olduğunun yeniden tespit edilmesi gerekecektir.

Araştırmaya kan şekeri seviyeleri normal sınırlarda olan, 60'lı yaşların başlarındaki 249 kişi katıldı. Çalışmanın başında ve dört yıl sonra beyin görüntüleri alındı. Bu görüntüler kıyaslandığında Dünya Sağlık Teşkilâtı'nın patolojik kabul ettiği değerin altında olmakla beraber kan şekeri yüksek bulunan kişilerin beyinlerinin hipokampus ve amigdala kısımlarında küçülme tespit edildi. Uzmanlar, bu araştırma bir ön çalışma olmasına rağmen, beyin sağlığını bozan faktörün, yüksek kan şekeri seviyelerine müzmin maruziyet olabileceğini belirtmektedirler. (WebMD 04.09.2012)

Vücutta Çözünen Elektronik İmplantlara Doğru
Illionis ve Tuft üniversitelerinde çalışan bir grup araştırmacı, vücutta tamamen çözünebilen elektronik konusunda mühim bir gelişmeye imza attı. Konuyu Science dergisinin 27 Eylül tarihli sayısında duyuran F. Omenetto, 2010 yılında MIT'nin (Massachussets Instute of Technology) Yeni Gelişen 10 Teknoloji mükâfatını bu çalışmanın temelleri diyebileceğimiz çalışmasıyla kazanmıştı: İmplant Edilebilen Elektronik. Bu çalışmasında Omenetto, tabiî ipek ile kılıflanmış elektronik devrelerin vücuda yerleştirilebileceğini ve ipeğin vücut tarafından reddedilmeyeceğini ortaya koymuştu. 



Araştırmacılar, 'çeşitli uygulamalara imkân sağlayan kontrol birimine sahip bir elektronik devreyi vücuda yerleştirip, istenen maksat hâsıl olunca da sözkonusu devrenin vücut tarafından kimyevî olarak çözülmesi' düşüncesinden hareketle çalışmalarına başladı. Grupta fizikokimya, malzeme bilimi, makine mühendisliği, elektronik mühendisliği gibi alanlarda uzmanlaşmış kişiler bulunuyor. Bu kadar farklı sahanın ortak bir konuda bir araya gelerek bir sinerji ortaya çıkarması ve bu kadar çarpıcı bir gelişmeye vesile olması, bu konuda ilk alınması gereken derslerden biri olarak düşünülebilir. Günümüzde ne kadar farklı disiplin bir araya gelir ve ortak bir maksat için çalışma yürütürse, neticeler de o kadar cazip ve değerli olmaktadır.

Araştırmacılar ilk uygulamalarında, vücut tarafından eritilebilen bir implantasyon ile bir ameliyat kesiği bölgesini ısıtarak, bakteri-enfeksiyon gelişmesine engel olarak başarı sağladılar. Bu deneme fareler üzerinde yapıldı. Üç hafta sonra vücutta, kılıf olarak kullanılan ipek kaplama dışında implanta dâir hiçbir kalıntının bulunmadığı tespit edildi. İpek proteinleri, devreyi meydana getiren magnezyum ve silisyumdan daha yavaş çözünmektedir. Bir süre sonra o da vücuttan atılabilmektedir.

Elektronik devre, magnezyum elektrotlar ile çok ince silisyum tabakaların -tabiî ipeğin saflaştırılmasıyla elde edilmiş- bir taban üzerinde yapılandırılmasıyla elde ediliyor. Tabiî ipeğin implantlarda kullanılacağı 


Devamı için Tıklayınız.. 

 
Prof.Dr. İ. Hakkı İHSANOĞLU

Sızıntı Dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder