21 Kasım 2012 Çarşamba

Black Mirror (2011)





Tanıtım: Black mirror 3 bölümlük bir mini dizi aslında ancak her bölümü ayrı yönetmenlerin çektiği birbirinden
bağımsız konulara sahip. Kesinlikle izleyin, düşünmeye iten bir yapısı var.

(The National Anthem) Konusu: Benim uzun süredir kafayı taktığım toplum ve insana etkileri konusunda ders niteliğinde bir konuya sahip. ingilterede halkın çok sevdiği prenses kaçırılır ve fidye olarak başbakanın halkın önünde canlı yayında domuzla ilişkiye girmesi istenir. Halk başta olur mu öyle şey falan dese de insanoğlunun içindne merak duygusu inceden manyaklıkla birleşip başkana psikolojik baskı yaptırılır. Etik yapıyı altüst eden bir bölüm. Eddie weber şöyle der şarkıda "society show mercy on me, i hope you re not lonely without me"

(Fifteen Million Merits) Konusu: Bir distopya aslında veya kimileri için ütopya olabilir. Duvarları boydan boya ekranla kaplı olan 7-8 metrekare bir odada yaşadığınızı düşünün, sosyal oyunlarda olduğu gibi paranız olduğunu (aynı in time filmindeki gibi) bu parayı kazanmak için gün içinde elektrik üreten bir bisiklet kullandığınızı ve bu bisikletten üretilen elektriğinde gene o sizin küçük odanızdaki boydan boya olan ekranları çalıştırdığını, bu kısır döngüde örnek olarak bir reklam çıktığında onu izlemek zorunda bırakıldığınızı
eğer reklamı geçmek isterseniz para ödediğinizi düşünün,bu döngüden kurtulmak için gene bisiklet çevirerek kazandığınız para ile yetenek sizsiniz tarzı bir yarışmaya katıldığınızı ama etik değerleri çökmüş saçma sapan jürilerin olduğu bir yarışma bu. İşte bölüm bu döngüde yaşayan bir adamı anlatıyor.


(The Entire History Of You) Konusu: "Unutmak İyileşmektir" Bu bölümün mottosu bu aslında. Diğer iki bölüme göre silik kalsa da gene teknolojinin getirdiği mallıkları göz önüne seriyor. Hafıza konusunda teknolojinin geliştiği bir dönemi anlatıyor bölüm, grain denilen bir cihaz kulak arkasına gömülüyor,
aynı dijital kayıt cihazı gibi yaşadığımız herşey gözümüzün gördüğü herşey kayıt ediliyor ve istediğimiz zaman küçük bir kumanda sayesinde izlenebiliyor. Böyle bir ortamda karısının kendisini aldattığını düşünen bir adamın yaşadıklarınız izliyoruz.

Mehmet Movie Database incelemesi için dıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder