31 Ekim 2012 Çarşamba

Aile ve Sosyal Politikalar Bu Alanlardan mezun uzman Yardımcısı Alacak

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR UZMAN YARDIMCILIĞI SINAVI DUYURUSU SINAVA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER

Resmi Gazetede yayımlanan 14/08/2012 tarih ve 28384 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanlığı Yönetmeliği'nın ikine bölümünde yer alan hükümler kapsamında  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı merkez teşkilatında münhal bulunan Gene İdare Hizmetleri Sınıfında 8.dereceden 80 adet Aile ve Sosyal Politikalar Uzman Yardımcısı kadrosuna atama yapılmak üzere aşağıda belirtilen öğrenim dallarının herhangi birinden mezun olan adaylar için yazılı ve sözlü sınav yapılacaktır.

Bölümler Kadro Sayısı Yazılı Sınava Katılacak Aday Sayısı Puan Türü Puanı
1. Grup Sosyal Hizmetler. Psikoloji, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR). Halkla İlişkiler. İletişm 20 400 KPSS P4 70
2. Grup Hukuk. Uluslararası ilişkiler. Kamu Yönetimi, İktisat, isletme. Maliye. İstatistik. Ev Ekonomisi. Aile ve Tüketici Bilimleri. Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler (ÇEKO), Ekonometri. Ekonomi 60 1200 KPSS P71 KPSS P109 70

SINAVA BAŞVURU ŞARTLARI, YERİ VE İSTENEN BELGELER
Bakanlığımızın www.aile.gov.tr internet adresinde yer alan Aile ve Sosyal Politikalar Uzman Yardımcılığı Sınavı Başvuru Formunu, belirtilen sureler içerisinde internet ortamında yarışma sınavına katılmak üzere doldurarak müracaat edenlerden başvurusu kabul edilen adayların KPSS puanı en yüksek olandan başlamak üzere ilan edilen kadroların 20 katı kadar yazıl sınava çağırılacaktır. Son sıradaki adayla aynı puanı almış aday bulunması halinde bu adaylarda yazılı sınava katılmaya hak kazanacaktır. Internet ortamında başvurusunu yapan ve yazılı sınava katılmaya hak kazanan adaylar Bakanlık ınternet sayfasında duyurulacaktır.

Başvuru Şartları
1. Ölçme. Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından. 09-10 Temmuz 2011 veya 07-08 Temmuz 2012 tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavlarında (KPSS). tabloda belirtilen puan türlerinden 70 ve üzeri puan almış olmak
2. En az 4 yıllık eğitim veren fakültelerin, tabloda belirtilen bölümlerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen 4 yıllık fakültelerin birinden son başvuru tarihi itibariyle mezun olmak,
3. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen genel şartlara sahip olmak ,
4. Yazılı Sınavın yapılacağı tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak.
5. Erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmamak.
6. Görevini devamlı olarak yapmaya engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
7.Süresi içinde başvurmuş olmak.
Yarışma Sınavına, alanlar itibariyle ilân edilen Aile ve Sosyal Politikalar Uzman Yardımcısı kadro kontenjanı için öngörülen sayıda başvurunun olmaması halinde kadro ve ihtiyaç durumuna göre alanlar arasında sayı belirleme ve değişiklik yapma yetkisi Bakanlığa aittir Eksik belge ve bilgileri bulunan adayların başvuruları işleme konulmayacaktır. Yazılı ve sözlü sınava gelen adaylar, yanlarında geçerli bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya pasaport) bulunduracaklardır.
Sınavla ilgili diğer hususlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı internet adresinde (www.aile.gov.tr) 15.10.2012 tarihinden itibaren yayınlanacaktır.

Taşeron Doktor ve Hemşire Şirketleri Olacak

Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol,Kamu Hastane Birliği sistemini yorumladı: “Sistem rayına oturuncaya kadar hastaneler karmaşa yaşayacak. Beş, on yıl sonra temizlik firmaları gibi doktor ve hemşire şirketleri kurulacak”


TAŞERON DOKTOR HEMŞİRE ŞİRKETLERİ OLACAK

İzmir’deki Kamu Hastane Birliği atamalarıyla hastanelerin bir çoğunun yöneticilerinin değiştini belirten Doğruyol, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan sistemin özünde hastanelerin özelleştirilmesinin yattığını savundu. Hastanelerin asıl görevlerinin vatandaşa ücretsiz sağlık hizmeti vermek olduğunu belirten Doğruyol, “Kamu Hastane Birliği sisteminde hastaneler kar zarar hesabına göre çalışacak. Amaç hastalara hizmet üretmekten öte hastanelerden rant elde etmektir. Kamu Hastane Birliği yöneticileri zarar eden hastaneleri kapatabilecek. Beş bilemediniz 10 yıl sonra hastanelerde hizmet satın alma yöntemiyle çalışan temizlik ve güvenlik şirketlerinin mantığıyla çalışan doktor ve hemşire çalışantıran şirketler türeyecek” dedi.
 
8300 SÖZLEŞMELİ PERSONEL NE OLACAK?
Sağlıkta şu an 8 bin 300 sözleşmeli personel çalıştığını belirten Doğruyol, “Bugün iktidar AKP’dir. Yarın CHP veya MHP olabilir. İktidar değiştiğinde 8 bin 300 sözleşmeli personel ne olacak. Belediye başkanlığını, milletvekilliğini kazanamayan kişiler bu kadrolarda göreve başlayacaklar. Bu sağlık sisteminin adaletli ve sağlıklı yürütülebilmesi için bu soruna acilen çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu

İşsiz Üniversite Mezunlarına Emniyet'ten Müjde!

Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) ile Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nin (POMEM) Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor.

Yapılacak değişiklik sırasında, polisliğe alınacak kadınlarda boy şartının 1.65’ten 1.63’e düşürülmesi planlanıyor. Erkekler yönünden bir değişiklik planlanmıyor.
Düztaban adaylara müjde
Yeni düzenleme sırasında düztaban olduğu için polis olamayanlara da müjde var.
Lazerle göz müdahelesi geçirenler de polis olacak
Ayrıca yönetmeliğin göz hastalıkları bölümündeki, “Göze ait hiçbir operasyon ve lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır” maddesi de değiştirilecek. Lazerle göz operasyonu eleme sebepleriarasından çıkartılacak. Lazerle göz ameliyatı olan adaylar mesleğe alınacak.

Önümüzdeki günlerde bu durumla ilgili planlamanın açıklanması bekliyor. Personel Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada üniversite mezunlarından Şubat – Mart dönemi için binlerce üniversitesi mezunu pomem adayı alınacak ve özellikle işsiz üniversite mezunları polis olarak devlet kapısından içeri girmiş olacak.

What Will We Do With The Moon? Popular Science April (1952)



Happy Halloween and what can be spookier than a Moon we don't know what to do with and a dead artist?


From Popular Science April 1952. An interesting article by Arthur C. Clark about what the future might shape up to be.  Clarke and the British Interplanetary society had been thinking about spaceflight for as long or longer than anyone in the world. The BIS came up with a plan for a manned rocket and how a moon colony might work.  Many of these ideas we depicted by the great (lesser know) space artist Ralph Andrew (R.A.)Smith. Tragically he passed away in 1958, never seeing his images come to life.
http://www.bis-space.com/what-we-do/the-british-interplanetary-society/history/r-a-smith



 R.A. Smith illustrated the BIS imagination much like Chesley Bonestell illustrated the imagination of von Braun and the American space fans. For more examples of Smith's work see these old posts:

http://dreamsofspace.blogspot.com/2009/02/daily-mail-annual-next-great-adventure.html
http://dreamsofspace.blogspot.com/2009/07/exploration-of-moon-1954.html



 The "bug' lunar lander is another of those interesting features of the BIS vision. It looks much more realistic to us today than the oversized von Braun expedition vehicle.



Lisans Okurkan Ayrılanlar Hangi Alandan Tercih Yapabilecekler?

Lisans (4 yıllık) okumakta iken bunun en az iki yılını tüm dersleri vererek tamamlayanların üniversiteden ilişik keserek önlisans diploması alma imkanları bulunmaktadır. Bu adaylar diğer mezunlar gibi önlisans düzeyinden KPSS’ye başvurabilme hakkına sahiptirler.

Bu adayların hangi alandan tercih yapacakları kafa karıştırıyordu

Yukarıda belirttiğimiz durum sonucunda bazı konular kafa karışıklığı yaratmaktaydı

1- Bu adaylar KPSS’ye başvururken kendilerini hangi bölüm mezunu olarak sisteme tanıtacakları konusunda kararsız kalmaktaydı

2- Bu adaylar tercih yaparken hangi alandan tercih yapacaklarını bilemiyorlardı.

3- Kamu kurumları bu adayları atama konusunda tereddüte düşmekteydi.

31 Mart 2011 tarihli YÖK kararı her şeyi netleştirdi

YÖK Başkanlığı bu konuda bir karar alarak tartışmalara son noktayı koydu.

Kararın özeti son cümlede yer almaktadır ve şu ifadeler kullanılmıştır:

Fakültelerin Kimya, İşletme, Muhasebe, Maliye vb. programlarının dört yıllık öğrenim süresini tamamlayamayarak öğrenimden ayrılan ve ilk dört yarıyılında başarılı olanlara verilen önlisans diploması “alan belirlememekte” kişinin lise üstü 2 yıllık yükseköğrenim mezunu olduğunu belirtmektedir.”

“Alan belirlememekte” ifadesi ne anlama geliyor?

Bazı bölümlerin hem lisans(4 yıllık) hem de önlisans(2 yıllık) öğrenimleri bulunmaktadır. Örneğin muhasebe, işletme, sosyal hizmetler gibi.

Bu ifadeye göre, bu gibi bölümlerin 4 yıllık öğrenimlerini okurken ayrılarak önlisans diploması alanlar bu bölümlerin önlisans mezunu olarak değerlendirilemezler. Bu adaylar da bir önlisans mezunudur ama herhangi bir alanları bulunmamaktadır.

Örneğin, işletme okurken önlisans diploması alarak ayrılan bir kişi işletme önlisans programı mezunu değildir. Önlisans mezunudur ancak bir alanı yoktur.

Bu durumun riski nedir?

Tercih kılavuzuna göre, kontenjanlar için aranan şartları taşımayan adayların atamaları yapılamaz ve bu kişiler bu konuda herhangi bir hak iddia edemezler.

YÖK kararı gereğince herhangi bir önlisans alanından mezun sayılmayan bu adayların tercihler sırasında önlisans programlarından mezun olanlar gibi tercih yapması yanlış olacaktır. Çünkü bu adaylar sadece “3001- Herhangi bir önlisans programından mezun olmak” kodunun yer aldığı kontenjanları tercih edebilirler.

Bu adaylar yerleşmiş olsalar dahi kurumlar tarafından atamaları yapılmayacaktır. Söz konusu YÖK kararından sonra bu şekilde hatalı tercih yapan adayların atamaları yapılmamıştır. Bu kişiler herhangi bir hak da iddia edememişlerdir.

Ayrıca bu adaylar yerleştirilmiş oldukları için sonraki merkezi yerleştirmelerde puanlarını kullanamamışlardır.

Olası bir mağduriyet yaşamamak için ne yapmak gerekiyor?

1- Öncelikle adayların Genel Amaçlı Dilekçe Örneği doldurarak ÖSYM’ye başvurmaları ve başvuru kodlarını “9005” olarak değiştirmeleri gerekmektedir. Çünkü bu adaylar alan belirten bir önlisans programı mezunu değildirler.

2- Bu adaylar kontenjanlar arasında sadece 3001 kodunun yer aldığı kontenjanları tercih etmelidir. ( Ancak, 3001 ile beraber özel koşul şartları(Sertifika, ehliyet, dil belgesi gibi) aranıyorsa bunları da taşımaları gerekir.)

Öğretmenlere Performans Sistemi

2013 Yılı Programı'nda ''Eğitim Sistemi'nin Geliştirilmesi''ne yönelik temel amaç ve hedeflere göre, 2013 yılında öğretmen istihdamına ilişkin strateji ve politika belgesi hazırlanacak ve uygulanmaya başlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı , öğretmen yetiştirme ve geliştirme sistemini, öğretmen ve öğrenci yeterliliklerini esas alan bir performans sistemini de içerecek şekilde yeniden yapılandıracak.

Öğretmen atamalarında bölgeler itibarıyla öğretmen ihtiyacının dikkate alındığı teşvik edici bir yaklaşım benimsenecek.

MEB'te Elektronik İmza Devri

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer , iş ve işlemlerde bürokrasinin azaltılması, kırtasiye ve zaman israfının önüne geçmek amacıyla elektronik imza ya geçilmesi yönünde genelge yayınladı.

Uygulamayla milyonlarca evraka ilişkin işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirecek olan MEB , bürokrasiden kaynaklanan engelleri ortadan kaldırılmış olacak, yazışma süreçlerini daha etkili ve hızlı şekilde yerine getirecek, telefon, kağıt, kırtasiye, yazıcı kartuşu veya toneri ile ulaşım masraflarını azaltacak...   

AÖF Kayıt Yenileme için Son Tarih

AÖF kayıt yenileme işlemleri 22 Ekim-16 Kasım 2012 tarihleri arasında yapılacak. Dönemlik-kredili sistemde öğretim yapılan bölüm ve programlarda kayıt yenileme işlemleri şu şekilde:

1. Aşama ders ekle-sil,

2. Aşama kayıt yenileme bedelinin bankaya ödenmesi olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmekte...

Dönemlik-kredili sistemde 2012-2013 öğretim yılında, kayıt yeniletecek öğrencilere 30 ECTS krediyi geçmeyecek şekilde ders ataması Fakülte tarafından yapılacak.

Öğrenciler tekrar ettiği dersler hariç, Fakülte tarafından atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 ECTS krediyi geçmeyecek şekilde üst yarıyıldan ders ekleyebilir.

Ders ekle-sil işlemi yapacak öğrenciler kayit.anadolu.edu.tr adresinden “Kayıt Yenileme” bağlantısını tıklayarak gelen sayfadan TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapacaklar.

Öğrenciler, bankaya ödeme yapmadığı sürece ders ekle-sil işlemi yapabilirler. Bankaya ödeme yapıldıktan sonra ders ekle-sil işlemi yapılması mümkün olmamakta...   




30 Ekim 2012 Salı

SINAV HAZIRLIK SORULARI


 5.SINIF SINAV HAZIRLIK  SORULARI                      
  
8.SINIF SINAV HAZIRLIK  SORULARI 
NOT:Sınav tarihleri:   5.sınıflar :31 EKİM ÇARŞAMBA
                                           6.sınıflar :31 EKİM ÇARŞAMBA
                                           8.sınıflar :5 KASIM PAZARTESİ

6.SINIF SINAV ÇÖZÜMLERİ

6.SINIF 1.DÖNEM 1.SINAV SORULARI

5.SINIF 1.DÖNEM 1.SINAV SORULARI

5.SINIF SINAV ÇÖZÜMLERİ

Mazeret Üretme Tekrar Et

ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN ÇOK SORU ÇÖZMELİSİNİZ...

1.    Çok soru çözmelisiniz
2.    Ödev ve tarama testlerinde, yayınlarımızda yer alan çok sayıda soru size yeterince malzeme sağlayacaktır.
3.    .. Önce kitaplarınızdaki ve öğretmeninizin derste anlattığı çözümlü örnekleri inceleyin.
4.    Bilginin çözümde nasıl kullanıldığını inceleyin.
5.    Çok sayıda kolay soru çözmekten çekinmeyin. Bu, bilgiyi pekiştirir, işlem becerisini artırır.
6.    Çözemediğiniz bir soru olduğunda hemen vaaz geçmeyin.
7.    Notlarınıza ve kaynaklarınıza geri dönüp onlardan benzer örnekler arayın.
8.    Sorunun çözümü için farklı yaklaşımlar üretmeye çalışın.
9.    Bilğilerinizi yeniden gözden geçirin.
10.       Yine çözemezseniz not alın, öğretmeninize sorun.
11.       Konuyu öğrenirken amaç, soruları doğru çözmektir.
12.       Sınavda da soruları doğru ve hızlı çözmeniz gerekecektir.
13.       O halde dersanemizin yaptığı tüm deneme sınavlarına katılın ve haftalık aylık tekrarlarınızda zamana karşı yarışacak soru çözün
UNUTMAYIN ÖĞRENDİKLERİNİZİ UNUTACAKSINIZ...

“Hepimizin yanımızdan hiç ayırmadığı biricik not defteri, bellektir” Oscar  wılde



ÖĞRENDİKLERİNİZİ UNUTMAMAK İÇİN TEKRARLAMALISINIZ.   
Tekrar bir anımsama yoludur. Daha önce öğrenilenler tekrar yoluyla anımsanır. Özel bir yetenek söz konusu değilse öğrenmenin temeli tekrara dayanır. Düzenli tekrar yapmayan öğrenci, öğrendiği bilgilerin çok azını hatırlayacağı için, bilgiler arasındaki bağlantıyı kurmakta zorlanır ve öğrencinin verimi düşer. Bu yüzdende öğrenmek için harcanan gayret boşa gider.
    Tekrar yaparken beynin ilk ve son şeyleri daha iyi hatırladığını unutmayın. Buna göre anımsamayı arttıracak şekilde zamanınızı organize edebilirsiniz. Örneğin aralıksız dört saat çalışmak yerine, bu dört saati birer saatlik birimlere bölerseniz daha çok “ilk ve son” durumları yaratır ve daha kolay hatırlarsınız.
         Hiç tekrar yapılmazsa öğrenilenlerin %80 unutulur. Öğrenmek için ders başında çok vakit geçirmek değil, verimli çalışmak ve çok sayıda tekrar yapmak önemlidir.   UNUTMAMANIN TEK İLACI PERİYODİK TEKRARLARDIR.
        Tekrarlar notların gözden geçirilmesiyle ve yayınlarımızdaki, ödev testlerimizdeki, tarama testlerimizdeki soruların çözümüyle yapılmalıdır. Tekrarlar, haftalık çalışma planınızda belirtilmelidir.
  ÜNİVERSİTE SINAVLARINA HAZIRLANIRKEN SÜREKLİ BAŞARISIZ OLACAĞINIZI DÜŞÜNMEK BAŞARINIZI ENGELLER...    “Eğitim cesaret ve mutluluğu yitirirse bir işe yaramaz”                                                                                              Pestallozzi
   
   OLUMLU OLUN.    Gerçekçi ve olumlu tutum; istekli, iyimser, canlı, yapabilirim odaklıdır ve her durumdan en iyi sonucu çıkarmak için tüm fırsatlara açıktır.
   KENDİ KENDİNİZE KONUŞUN.
   Ama olmsuz değil. Kendi kendinizin antrenörü olun.
    BAŞARISIZ OLMAKTAN KOKMAYIN VE CESARETSİZLİĞE KAPILMAYIN
   Başarılı ve başarısız her insan korkar. Ancak başarılı insanlar korkularıyla yüzleşe bilirler. Yüz denemeden birinde, bir kez bile başarmışsanız “başardınız” ve bu başarıyı yeniden yakalaya bilirsiniz.

    BAŞARISIZLIĞA KARŞI NA YAPMALIYIZ?

   Önemli olan yere düşüp düşmemek değil, tekrar ayağa kalkıp kalkmamaktır.                                                                                              Lombardi
    BAŞARISIZLIKLA İLGİLİ ŞU ÜÇ NOKTAYI UNUTMAYIN:
1.    Başaramamak “yenilmiş olmak” demek değildir. Denemeye devam ettiğiniz sürece kendinizi asla yenilmiş olarak görmeyin.
2.    Başarısızlıklardan ders alır almaz onları unutun.
3.    Başarısızlık, siz izin verdiğiniz sürece “son” değildir. Başarısız olmanız yeteri kadar hazırlıklı olmadığınızı gösterir.

    Başarısızlığı bir gelişme fırsatı, öğretici bir deneyim ve başarı yolunda bir basamak olarak görün. Başarısız olsanız bile çok çalışmaya, sabırlı ve kararlı olmaya devam edin.
   Başarısızlık bir köprüye benzer. Bazı insanlar bunun ortasında durup aşağıya atlarlar, bazıları ise köprünün diğer ucunda yepyeni bir kara parçası olduğunu anlarlar. Siz sadece yürümeye devam edin. Ve bir gün kendinizi başka bir köprünün üzerinde bulursanız korkmayın. Önemli olan yürümeyi bırakmamak ve nereye gitmek istediğinizi bilmektir.”
ÜNİVERSİTE SINAVI KİŞİLİGİNİZİ DEGERLENDİRMEK İÇİN DEĞİLDİR.    Üniversite sınavı kişiliğinizin değerlendirilmesi değil, bilgilerinizin değerlendirilmesidir. Bu sınavda başarılı olmanızın, sınav için gerekli olan bilgileri iyi öğrendiğiniz, başarısız olmanız iyi öğrenmediğinizin bir göstergesidir.
    Sınav kaygısına karşı tek silahınız, konulardaki bilginiz ve sınav tekniğindeki yetkinliğinizdir. Sene içerisinde , planlı çalışma ve düzenli düzenli test çözümü sayesinde kendisini yetiştirmiş bilinçli bir öğrencinin sınav kaygı düzeyi de düşük olacaktır.
     Öğrenmeyi gerektiren derslerin birikip ağırlaşması, beklentilerin artması ve bütün bunların altından nasıl kalkacağınızı bilememeniz, üzerinde bir yük oluşturarak sizi bıkkınlık noktasına getirebilir.
      Zamanla her öğrencinin karşılaştığı bu durum, aslında son derece normaldir. Gereksiz olan, bu duygular karşısında çaresizliğe ve ümitsizliğe kapılarak mücadeleyi bırakmaktır.
     Sınavda başarılı olmak için gerekli düzeyde kaygıya zaten gerek vardır.
     Sınava hazırlık döneminde ve sınavda, geçmişteki başarısızlıklarınızı değil başarılarınızı düşünün. Kendinize değerinizin altında bir değer biçmeyin. Size hiçbir yararı dokunmayacak bu gibi düşüncelerden uzak durun. Geçmişteki başarısızlıklarınızdan kaynaklanan bir kaygı için, bu hatalara takılıp kalmak yerine, onlardan ders alarak hatayı tekrarlamaktan kaçının. Aynı nedenlerin yeni bir başarısızlığa yol açmasına izin vermeyin.
     Bir araştırmaya göre; kaygı duyduğunuz şeylerin %40’nın hiç gerçekleşmediği, %30’unun geçmişte kaldığı, %12’sinin başkalarıyla ilgili ve bizi ilgilendirmeyen şeyler olduğu, %10’unun hayal  ürünü olduğu, ancak %8’inin endişelenmeye değer şeyler olduğu ortaya çıkmıştır.
     Kaygıyla başa çıka bilirsiniz. Onun sizi yenmesine izin vermeyin. Telaşla hareket etmeyi bırakın ve yaşamınızın denetimini elinize alın.
     Endişe ve kaygı, çoğu zaman küçük bir şeye bile büyük bir gölde verir.    ÜNİVERSİTE SINAVI BİR ÖLÜM KALIM SAVAŞI DEĞİLDİR.
   Beklentilerinizin çok yüksek oluşu, korkularınızı arttırır. Kendi kendinize gereksiz baskılar yaratmayın. Bu sınavda başarılı olmak hayatınızın tek ve son amacı değildir. Her insanın kapasitesi farklıdır. Bu yüzden kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
   Siz sadece kapasitenizi sonuna kadar zorlayın ve elinizden geleni yapın... Kendinize güvenin, cesaretinizi kaybetmeden çalışın... Göreceksiniz başarıya ulaşacaksınız.
  Unutmayın! Sahip olduğunuz her şeye bir bedel ödediğiniz gibi, kazanmak istediğiniz başarının da bir bedeli vardır ve bu bedel sizin için çalışmak olmalıdır.   Biri  Thales’e sordu: “Sana göre dünyada devamlı olan şey nedir?” “Ümit” diye cevap verdi Thales. “Zira beni en son bırakan odur.”

ÜNİVERSİTE SINAVINA HAZIRLANIRKEN BAŞARISIZ OLMANIZA YOL AÇACAK EN BÜYÜK TEHLİKE TEMBELLİKTİR.
 
Kendinize uygun bir çalışma programı yaptınız. Düzenli besleniyor ve iyi uyuyorsunuz. Ulaşmayı çok istediğiniz bir hedefiniz var, ama...Bir türlü ders çalışmaya  başlayıp, konsantre olamıyorsunuz.
   Vakit geçirmek için resimlere ve şekillere anlamsızca bakıyorsunuz. Bedeniniz ve zihninizin gevşemiş. Sadece size ilginç gelen konular üzerinde çalışıyorsunuz. Eğlence arar gibi bir havanız var. Bir bahaneyle ders çalışmamak için fırsat kolluyorsunuz. Dersten derse, konudan konuya atlıyorsunuz. Çalışırken hayallere dalıyorsunuz. Önemli kavramları atlıyor, öğrenmeyi sonraya erteliyorsunuz.
Gözünüz bazen cümlelere saatlerce takılı kalıyor. Bazen de sabırsızlıkla atlaya atlaya okuyorsunuz.
Gelişi güzel karalama yapar gibi not tutuyorsunuz.
Tekrarlarınızı düzenli olarak yapmıyorsunuz.
Hatırlama işini rastlantılara bırakıyorsunuz.
Sonra çalışmak size zor geliyor ve ŞİMDİ HİÇ KEYFİM YOK DİYEREK çalışmayı tamamen bırakıyorsunuz.

İŞRAK NAMAZI NEDİR? İŞRAK NAMAZI NE ZAMAN KILINIR? İŞRAK NAMAZI KAÇ REKATTİR? İŞRAK NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

İşrak, güneşin doğuşundan ufukta bir veya iki mızrak boyu yükselinceye kadar geçen zamandır.

İşrak namazı,
güneş bir iki mızrak boyu yükseldikten, yani güneş doğduktan kırk-elli dakikalık zaman geçtikten sonra kılınır. 

Saati olmayan bir kimse, çenesini göğsüne yapıştırarak güneşe bakar, şayet güneşi bu vaziyetteyken göremiyorsa, kerahat vakti çıkmıştır. Bundan sonra artık İşrak namazı kılınabilir. 

İşrak namazı iki rekatır. 

Bu namazın fazileti hakkında Fahr-ı Kainat -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurur:

"Bir kimse sabah namazını cemâatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğunca da iki rekat (İşrak) namaz kılsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur." (İhyâ, I. 336)

Meslekler - Hemşirelik

HEMŞİRELİK


TANIM

Bireyleri, hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir

GÖREVLER
- Hastayı kabul eder ve muayeneye hazırlar, - Hasta bakımını yaparken, solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, temizlik vb temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yapar, - Acil durumlarda ilk yardım tedavisi yapar, - Hasta için öngörülen tedaviyi uygular, takip eder ve düzenli olarak hastaya verilecek ilaçları temin eder, enjeksiyon yapar, serum takar, ameliyat yaralarını temizler, bandajlar, tansiyon ve vücut ısısını ölçer, - Ameliyathanede fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur, - Hastaların genel durumları hakkında yazılı rapor tutar, - Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesinde, insanların bulaşıcı hastalıklardan korunması ve istatistiki bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi gibi görevlerde bulunur

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Tansiyon aleti, sıcaklık ölçer (derece), EKG aleti (kalp grafiği), monitör, oksijen tüpü ve çadırı, - Enjektör, ilaçlar, solüsyon ve tüp, sonda, - Pansuman aletleri ve malzemeleri, - Aspiratör, - Ameliyatta gerekli diğer malzemeler, - Beden bakımında kullanılan küvet, havlu vb

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Hemşire olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, - İnsanlara yardım etmekten hoşlanan, - Sorumluluk duygusu yüksek, - Çabuk ve doğru karar verebilen, - Tedbirli, tertipli, - Şefkatli, sevecen, - Bedence sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı kimseler olmaları gerekir
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Hemşireler resmi veya özel hastanelerde, dispanserler ve sağlık ocaklarında görev alabilirler Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır Hemşireler çalışırken hastalarla, hasta yakınlarıyla, doktorlarla ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedirler ve görev yaptıkları sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadırlar

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Hemşireler; üniversite bünyesinde bulunan hastanelerde, devlet hastanelerinde, Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı hastanelerde, dispanserlerde, özel sağlık kurumlarında, çeşitli kurumların bünyesinde bulunan sağlık birimleri ve kreşlerde görev yaparlar - Meslekte işsiz kalma durumu hemen hemen yok denecek kadar azdır Sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan meslek elemanıdır

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, Sağlık Meslek Liselerinin “Hemşirelik” Bölümlerinde ve çeşitli üniversitelere bağlı, “Hemşirelik Yüksekokulları” ile “Sağlık Yüksekokulları”nın “Hemşirelik” programında ve “Sağlık Bilimleri Fakülteleri”nin “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” programlarında verilmektedir;

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Yüksek öğretim kurumlarındaki mesleğin eğitiminin verildiği programlara girebilmek için,

- Lise veya dengi okul mezunu olmak,

- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Hemşirelik” veya “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri”” lisans programları için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,

- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Hemşirelik” veya “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir

Sağlık Meslek Liselerindeki mesleğin eğitiminin verildiği programlara girebilmek için; - İlköğretim okulu mezunu olmak (öğrenimine ara vermemek ve orta öğretim kurumlarına devam etmemiş olmak),

- Kız olmak, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Liseleri için,

- Merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak , Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Liseleri için,

- Sağlık Meslek Liseleri (Gündüzlü) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak, gerekmektedir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi, Sağlık Meslek Liselerinde 4 yıl, yüksek öğretim kurumlarında da 4 yıldır Hemşirelik eğitiminde dersler teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir Eğitimleri süresince; - Hemşirelik mesleğinin tarihçesini, - İnsan yapısı ve fonksiyonları, mikrop ve parazitler, sterilizasyon ve dezenfeksiyon önlemleri uygulamasını ve bağışıklığını, - İlaçları, ilaçların etki ve yan etkilerini, ilaçların korunması ve uygulanmasını, - Mesleği uygularken insan davranışlarının sebeplerini, hasta bakımındaki yerini, insan ilişkilerini, - Bulaşıcı hastalıkların, bulaşma ve yayılma yolları ile alınacak tedbirleri, - Sağlık hizmetlerinde eğitim ve eğitim programlarının hazırlanması, uygun eğitim araçlarının seçimini, - İlkyardım, temel hasta bakımı ilke ve yöntemlerini, bunların hastaya uygulanmasını, - Dahiliye hastalarının bakım ilkelerini, cerrahi müdahale gerektiren hastaların bakımını, - Çocuk hastalıklarının bakım ilkeleri ve uygulamasını, - Doğum ve aile planlamasını, - Akıl sağlığı ve hastalıklarını, hastaların özelliklerine göre gerekli bakımı, - Sağlık hizmetleri ile ilgili istatistiki bilgi toplama ve değerlendirme yöntem ve uygulamalarını öğrenirler

MESLEKTE İLERLEME

- 2 yıllık hemşirelik önlisans bölümünü bitirenler, uygun şartları taşımaları durumunda 4 yıllık Ebelik, Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Memurluğu, Sağlık Yönetimi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Sasyal Hizmetler, Hemşirelik ve Sağlık hizmetleri bölümlerine devam edebilirler - Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulundan mezun olan hemşireler, zaman içerisinde sorumlu hemşireliğe, baş hemşire yardımcılığı ve baş hemşireliğe yükselebilirler

Meslekler - Sınıf Öğretmenliği

Sınıf Öğretmenliği

TANIM
Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, okuma-yazma, temel vatandaşlık, matematik, sosyal bilimler, doğa bilimleri, sanat, spor gibi konularda eğitim veren kişidir.
GÖREVLER
Sınıf öğretmeninin öğrencilere hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışları, hangi yöntemlerle kazandıracağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
  • Sınıf öğretmeni, bu program çerçevesinde,
  • Eğitim vereceği sınıfın düzeyine uygun yıllık, aylık, haftalık ve günlük çalışma planı hazırlar,
  • Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak öğrencilere temel vatandaşlık davranışları kazandırır.
  • Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır,
  • Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,
  • Eğitim ile ilgili sorunları gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur,
  • Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,
  • Öğrenci velileri ile yakın ilişki kurarak, işbirliği ile eğitimi yürütür.
KULLANILAN ALET, MALZEME VE EĞİTİM MATERYALLERİ
  • Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, not defteri, yoklama defteri,
  • Ders kitapları,
  • Ders araç ve gereçleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
  • Sınıf öğretmeninin hem alanı ile hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir.
  • Sınıf öğretmeni olmak isteyenlerin;
  • Sözel ve sayısal düşünme yeteneği gelişmiş,
  • Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
  • İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen,
  • Dikkatli, işine özen gösteren,
  • Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
  • Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
  • Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Sınıf öğretmeni, sınıfta görev yapar. Görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı biraz tozlu ve gürültülüdür.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi aşağıda belirtilen üniversitelere bağlı Eğitim Fakültelerinin "Sınıf Öğretmenliği" bölümlerinde verilmektedir.
  • Abant İzzet Baysal Üni. (Bolu) Eğitim Fakültesi,
  • Adıyaman Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
  • Adnan Menderes Üni. Eğitim Fakültesi,
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
  • Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
  • Ahi Evran Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
  • Akdeniz Üni. Eğitim fakültesi,
  • Aksaray Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
  • Amasya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
  • Anadolu Üniversitesi Eskişehir Eğitim Fakültesi,
  • Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi,
  • Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi,
  • Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi,
  • Başkent Üni. Eğitim fakültesi
  • Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi,
  • Celal Bayar Üni. (Manisa) Eğitim Fakültesi,
  • Cumhuriyet Üni. (Sivas) Eğitim Fakültesi,
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üni. Eğitim Fakültesi,
  • Çukurova Üni. (Adana) Eğitim Fakültesi,
  • Dumlupınar Üniversitesi,(Kütahya) Eğitim Fakültesi
  • Dicle Üni. (Diyarbakır) Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi,
  • Dokuz Eylül Üni. (İzmir) Buca Eğitim Fakültesi,
  • Eğe Üni. Eğitim Fakültesi
  • Erciyes Üniversitesi, (Kayseri) Eğitim Fakültesi
  • Erzincan Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi,
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
  • Fırat Üniversitesi Elazığ, Eğitim Fakültesi,
  • Gazi Üni. (Ankara) Gazi Eğitim Fakültesi.
  • Gaziantep Üni. Adıyaman Eğitim Fakültesi,
  • Gaziosmanpaşa Üniversitesi,(Tokat) Eğitim Fakültesi,
  • Giresun Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
  • Hacettepe Üni. (Ankara) Eğitim Fakültesi,
  • Harran Üniversitesi Üniversitesi,(Şanlıurfa) Eğitim Fakültesi
  • İnönü Üni. (Malatya) Eğitim Fakültesi,
  • İstanbul Üni. Eğitim Fakültesi,
  • Kafkas Üniversitesi,(Kars) Eğitim Fakültesi,
  • Karadeniz Teknik Üni. (Trabzon) Fatih Eğitim Fakültesi,
  • Kastamonu Üniversitesi, Rize Eğitim Fakültesi,
  • Kırıkkale Üni. Eğitim Fakültesi,
  • Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
  • Kocaeli Üni. Eğitim Fakültesi,
  • Marmara Üni.Atatürk Eğitim Fakültesi,
  • Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi
  • Mersin Üni. Eğitim Fakültesi,
  • Muğla Üniversitesi (Muğla ) Eğitim Fakültesi,
  • Mustafa Kemal Üni. (Hatay) Eğitim Fakültesi,
  • Niğde Üni. Eğitim Fakültesi,
  • Ondokuz Mayıs Üni. (Samsun) Amasya Eğitim Fakültesi,
  • Pamukkale Üni. (Denizli) Eğitim Fakültesi,
  • Rize Üni . Eğitim Fakültesi
  • Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi,
  • Selçuk Üni. (Konya) Eğitim Fakültesi,
  • Siirt Eğitim Fakültesi,
  • Sinop Üni Eğitim Fakültesi,
  • Trakya Üniversitesi( Edirne) Eğitim Fakültesi
  • Uludağ Üni. (Bursa) Eğitim Fakültesi,
  • Uşak Üni Eğitim Fakültesi,
  • Yüzüncü Yıl Üni. (Van) Eğitim Fakültesi,
  • Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
  • Türkçe, matematik,
  • Coğrafya, Tarih gibi sosyal bilimlerle ilgili dersler,
  • Fen bilimleri ile ilgili dersler,
  • Psikoloji.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için;
  • Lise veya dengi okul mezunu olmak,
  • Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı 'nda (LYS) "Sınıf Öğretmenliği" lisans programı için yeterli "TM-2" puan almak.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Sınıf Öğretmenliği" lisans programı ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu yükseköğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Sosyal Bilimler, Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat ve Genel Kültür, Türkçe-Matematik, Fen, Fen, Bilimleri, Klasik Fen, Matematik ve Tabii Bilimler, Yabancı Dil alanlarından mezun iseler YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
Anadolu Öğretmen Lisesi ve Öğretmen Lisesi adlı ortaöğretim kurumlarının mezun olanlar ile Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavını (ÖSS) kazanıp, "Sınıf Öğretmenliği" lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedirler
Ancak kendi alan/kol/bölümleri dışında bir yükseköğretim programını tercih eden adayların yerleşme şansları azalmaktadır.
"Eğitim Ön lisans, İlkokul Öğretmenliği," ön lisans programını bitirenler ÖSYM Başkanlığınca yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; "Sınıf Öğretmenliği" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. 4. sınıfta (7. yarıyılda) 1 ay süreyle ilköğretim okullarında alan uygulaması ve staj yapılır. 8. Yarıyılda ise "Uygulama Semineri" vardır.
Eğitim süresince;
1. YIL: Genel Tarih, Genel Coğrafya, Temel Matematik, Yurttaşlık Bilgisi, Eğitime Giriş, Psikolojiye Giriş, Sosyolojiye Giriş, Felsefeye Giriş, Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Felsefesi, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Resim-Müzik, Beden Eğitimi.
2. YIL: Türk Edebiyatı, Türk Tarihi, Ülkeler Coğrafyası, Temel Kimya, Genel Biyoloji, İlkokullar İçin Matematik, Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, İstatistik, Araştırma Teknikleri, Yabancı Dil, Müzik, Resim İş ve Yazı, Beden Eğitimi ve Oyun.
3. YIL: Okuma ve Yazma Öğretimi, Türkçe Öğretimi, Matematik Öğretimi, İlkokullar İçin Sosyal Bilgiler, İlkokullar İçin Fen ve Tabiat Bilgisi, Ölçme ve Değerlendirme, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak, Sağlık Bilgisi ve İlkyardım, Resim İş ve Yazı Öğretimi, Müzik Öğretimi, Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi, İlkokullarda Gözlem, Yabancı Dil.
4. YIL: Fen ve Tabiat Bilgisi Öğretimi, Hayat ve Sosyal Bilgisi Öğretimi, Eğitim Teknolojisi, Rehberlik ve Ruh Sağlığı, Bilgisayar Kullanma ve Öğretimi, Halk Eğitimi, İlköğretimde Program ve Geliştirilmesi, Okul Yönetimi ve denetimi, Özel Eğitime Giriş, Çocuk Edebiyatı, Türk Kültürü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Yan Alan, Staj Çalışmaları ve Uygulama Semineri dersleri verilmektedir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Meslek eğitimini tamamlayanlara alanı belirten "Lisans Diploması" ve ''Sınıf Öğretmeni" unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek eğitimini tamamlayan kişiler Milli Eğitim Bakanlığınca , ilköğretim okulları, yatılı ilköğretim bölge okullarına, sınıf öğretmeni olarak atanırlar.
Öğretmenlik şu anda ülkemizde istihdamı en kolay meslek olarak nitelendirilmektedir. Sınıf öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim öğretim kurumlarında da isterlerse çalışabilirler.
Gelecekte Meslekte Görülebilecek Değişiklikler;
Öğretmenlik mesleği şimdi olduğu gibi gelecekte de aynı özveriyi, samimiyeti, sorumluluğu ve hızlı çalışma temposunu gerektirecektir. Gelecekte; kullanılan yöntem, materyal ve araçlarda değişiklikler olacağı düşünülmektedir. Görsel yayın ve kaynaklardan da her geçen gün daha çok faydalanılmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belli koşulları taşıyanlara MEB'ca burs sağlanır.
Öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenime katkı(harç) öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonunda "Öğretmen" olarak atananlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'na göre 9. derecenin 1. kademesinden aylıkla göreve başlatılırlar. Bu öğretmenler yan ödeme, ek ders ücreti gibi olanaklardan da yararlanırlar.
Her yıl okullar açılmadan önce, tüm öğretmenlere eğitim-öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.
Özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler ise, okul yönetimi ile yaptıkları anlaşmalara göre değişik miktarlarda ücret alabilmektedirler.
MESLEKTE İLERLEME
Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek okullarında görev alanlar idarecilik yapabilmektedir (Müdür, Müdür Yardımcısı vb.).
Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan müfettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında müfettişlik yapabilirler.
Ayrıca yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda başöğretmen ve uzman öğretmen olabilirler.
Özel bilgi ve yetenek isteyen müzik, resim-iş, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde hizmet-içi eğitim kurslarıyla yetiştirildikleri takdirde yurtiçi ve yurtdışında eğitici-öğretici olarak görev alabilirler.
BENZER MESLEKLER
Anaokulu Öğretmenliği.

2011 KPSS A Grubu Soru ve Cevapları

 KPSS A Grubu Soru ve Cevapları

 2011 KPSS A Grubu Hukuk,İktisat,işletme,maliye,muhasebe,çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri,ekonometri,istatistik,kamu yönetimi bölümlerinin soru ve cevapları

Genel Yetenek-Genel Kültür Testi ve Cevap Anahtarı

Hukuk-İktisat-İşletme-Maliye-Muhasebe Testi ve Cevap Anahtarı

 Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri-Ekonometri-İstatistik-Kamu Yönetimi
Uluslararası İlişkiler Testi ve Cevap Anahtarı

2011 KPSS Öğretmenlik Soru ve Cevapları

İhtiyaç Kadarı Öğretmen Yetişecek

 Atanamayan öğretmen sayısı rakamı her geçen gün büyüyünce hükümet işe el koydu.Bundan sonra üniversitelerde artık ihtiyaç duyulduğu kadar öğretmen yetişecek…

Her yıl gerçekleştirilen 40-50 bin civarında öğretmen atamasına rağmen geçmiş yıllardan gelen öğretmen adaylarının yığılmaya sebep olmasıyla atanamayan öğretmen sayısının 300 bine dayanması hükümeti harekete geçirdi.

KÖKLÜ BİR ÇÖZÜM GELİYOR!
Buna göre aralarında Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Üniversitelerin yer aldığı kurumlar bir araya gelerek öğretmen istihdamına köklü bir çözüm getirilmesi için çalışma yapacak.

MEZUN OLANLAR DIŞARIDA KALMAYACAK

Bu kapsamda öğretmen istihdamına ilişkin strateji ve politika belgesi hazırlanacak ve 2013 yılında uygulanmaya başlanacak. Eğitim fakültelerinin kontenjanları ise eğitim sisteminin gelecekte ihtiyaç duyacağı branşlara ve öğretmen sayısına göre belirlenecek. Böylelikle mezun olan öğretmen adaylarının dışarıda kalmasının önüne geçilecek.

GAZETE BAKLAVASI










HAMURU İÇİN 2 adet yumurta sarısı
1çay bardağı yoğurt,1 çay bardağı erimiş tereyağ,2 paket kabartma tozu ,2 çay bardağı su ,yarım limon suyu, aldığı kadar un
İÇİNE ceviz
ÜZERİNE 2su bardağı sıvıyağ,250 gram tereyağ
ŞERBETİ
3 su bardağı su, 3 su bardağı şeker,1/4 limon suyu
AÇMAK İÇİN
400 gramlık 1 paket buğday nışastası ve bir avuç un karıştırılacak 


YAPILIŞI

Hamur malzemeleriyle hamur yoğurulur,yarım saat dinlendirilir,hamur dinlenirken şerbeti kaynatılıp bir kenarda ılıması beklenir, un ve nışasta karışımıyla hamurlar tek tek baklava yufkası gibi açılır oklavaya sarılıp büzdürülür,oklavadan yavaşça yufkanın büzgüleri açılmadan temiz bir kağıt üzerine açılır,ikinci yufkada aynı şekilde açılıp diğer yufkanın üzerine serilir üzerine dövülmüş ceviz serpilir yufka kağıtla  kaldırılıp  2 tarafından rulo yapılır ortada birleştirilip üstüste  getirilir 2 parmak genişliğinde kesilip tepsiye dizilir.250 gram tereyağ eritilir üzerine sıvıyağ ilave edilir  baklavanın üzerine dökülüp 250 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirildikten sonra fırının ısısı 180 dereceye düşürülür iyice kızarana kadar pişirilir fırından çıkan baklavanın üzerine ılık şerbet dökülüp şerbeti çekmesi beklenip servis yapılır


29 Ekim 2012 Pazartesi

Trikopis ve Atatürk'ün Öyküsü

Yunan ordusu'nun Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki yenilgisinden sonra Mayıs 1922'de General Anastasios Papoulas'ın yerine Yunan hükümeti tarafından Küçük Asya Ordusu'nun başına General Hacıanesti başkomutan olarak atandı.

Hacıanesti 26 Ağustos 1922'de Türk ordusu'nun başlattığı Büyük Taarruz'dan iki gün sonra görevinden istifa ederek Yunanistan'a kaçtı. Yerine General Nikolaos Trikupis getirildi. Ancak iletişim yetersizliği nedeniyle bu atama kararı iletilemeden Trikopis Halit Bey (Akmansü) komutasındaki 4. Kafkas Fırkasına esir düştü.

Mustafa Kemal Paşa ve kurmayları İsmet Paşa (İsmet İnönü), Halit Akmansu, (Dadaylı Halit), Asım Paşa (Asım Gündüz), Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis'i, Uşak İli Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolu'nda karargâh binası olarak kullanılan Kaftancızadeler Konağında karşılamış, Başkomutan Trikopis'in silah ve kılıcını teslim almıştır. Yunan Başkomutanı Trikopis kendisine karşı kötü muamele beklerken Atatürk tarafından ummadığı bir nezaket ve misafirperverlikle karşılanmıştır. Yunan orduları başkumandanlığına atandığı burada kendisine bildirilmiştir...

Atatürk'ün Yaveri Salih Bozok Hatıralarından dinleyelim:
İşimi bitirdikten sonra Afyon'a döndüğüm zaman Gazi Paşanın istirdat edilen Uşak'ı teşrif ettiklerini ve kendilerine orada mülâki olmaklığımı emir zabiti Siirt Meb'usu Mahmut Bey telefonla bildirdi. Ertesi günü Uşak'ta karargâha iltihak ettiğim zaman Yunan başkumandanı general Trikopis'le General Diyonis'in esir edilmiş olduklarını öğrendim. Esir düşmüş başkumandanla general arkadaşı o gün Mustafa Kemal Paşa hazretlerinin nezdine getirdiler. İsmet Paşa ile Birinci Ordu Kumandanı da beraber gelmişlerdi.

Gazi Paşa hazretleri esir generalleri ayakta karşıladı. Kendilerine yer gösterdi, birer çay ısmarladı, sonra Trikopis'e sordu:

- Bu iş nasıl oldu?

Trikopis iki ellerini yanlarına doğru açarken başını önüne eğdi. Vaziyetinden bu âkıbeti mukadderattan ziyade aciz ve zaafa hamletmek istediği anlaşılıyordu. Gazi kendisini teselli etti:

- Üzerinize düşen vazifeyi ifa ettiğinize kailseniz müsterih olunuz. En büyük kumandanlar için de esaret mukadder olabilir. Trikopis, verdiği cevapta bazı kusurları Diyonis'e atfettikten sonra topçularımızın mükemmeliyetinden, iki telsizleri olduğu halde birinin evvelce bozulup İzmir'e gönderildiğinden, diğerinin topçu ateşimizle tahrip edildiğinden bahsetti ve çaresizlikler içinde kaldığını ve hatta bir gün evvel kendi yaverinin dahi yanından ayrıldığını söyledi. Trikopis yapacak yalnız bir şey kaldığını fakat yapamadığını ilâve etti. Esir başkumandan intihar arzusunda olduğunu imâ ediyordu!

Gazi Paşa:

- Kendi vicdanına muhavvel bir keyfiyettir, ona biz karışamayız!...

Dedikten sonra İsmet Paşa'ya:

- Kumandanlar zannedersem istirahate muhtaçtırlar, dedi. Trikopis çıkacağı sırada, Gazi Paşadan gördüğü fevkalâde nezaketten cesaret alarak, İstanbul'da bulunan ailesinin sihhatinden haberdar edilmesini rica etti. Gazi Paşa, adresinin alınmasını ve Hilâliahmer vasıtasıyla ricasının is'afını emir buyurdular.
Trikopis savaştan sonra bir süre daha Türkiye'de tutuldu. Yunanistan'da General Hatzianestis, Başbakan Dimitrios Gounaris, Georgios Baltatzis, Nikolaos Stratos, Nikolaos Theotokis, Petros Protopapadakis Anadolu'daki yenilgilerden sorumlu tutularak idama mahkûm edildi. Hacıanesti Afyon tahkimatını denetlemesi sırasında Albay Plastiras'ı azarlamasının intikamı olarak Albay Plastiras'ın emriyle bir aşağılanma şekli olarak, sandalyeye ters oturtulup sırtından vurularak idam edildi. Olaylar yatıştıktan sonra savaş esirlerinin değişimi anlaşmasıyla Türkiye'den Yunanistan'a dönen Trikopis böylece canını kurtardığı gibi askeri kariyerini de kurtarır, tekrar göreve çağrılır, hatta terfi eder... Ülkesine döndükten sonra her 29 Ekim günü Atina'daki Türk büyükelçiliğine gidip, Atatürk'ün fotoğrafının önünde saygı duruşunda bulunduğu anlatılır...

2 Eylül'de esir alınan Yunan Ordusu komutanları: oturanlar, soldan sağa: Yunan 4. Tümen komutanı Dimaras, Yunan 1. Kolordu komutanı (Başkumandanlığına yeni tayin edilen) Trikupis, Kurmay Albay Adnan Bey, Yunan 2. Kolordu komutanı Diyenis, Yüzbaşı Emin

28 Ekim 2012 Pazar

Bozcaada Şehir Restaurant



Bozcaada Şehir Restaurant deniz kenarında (iskeleye yakın kısımda) yer alan restoranlardan biri. Yemekleri ve mezeleri lezzetliydi. Biz yemeğimizin yanında rakı'da içtiğimiz için hesap biraz yüksekti fakat yemekte alkol almazsanız ve bizim döndüğü gibi herşeyden alalım diye gözünüz dönmezse fiyatlar fena değil. Deniz kenarında ay ışığı eşliğinde yemek isterseniz Şehir Restorantı öneririm...

Flight of the conchords

Size muhteşem bir gruptan bahsetmek istiyorum. Elemanlar yeni zelandalı iki arkadaş. Komedi folk tarzında müzik yapıyorlar, grup vitamin gibi demek istiyorum ama pek alakası yok gibi neyse hbo elemanları keşfediyor ve kendilerini oynadıkları 2 sezonluk bir de dizi çekiyor. Kesinlikle izleyiniz.

genelde herkesin yaptıgı yemek yerken sallanma hareketi



Human s are dead şarkısı



Bu da dizideki versiyonu

Simsiyah Bakışların





 

Simsiyah Bakışların



Seni sevmem de haksız
Sevdim demem de haksız
Fakat ne çok insafsız simsiyah bakışların

Bir ılık gece gibi simsiyah bakışların
Aşk dolu rüya gibi simsiyah bakışların

O ne bakışlar öyle
Taş mı olaydım söyle
Beni çıldırtan böyle simsiyah bakışların

Bir ılık gece gibi simsiyah bakışların
Aşk dolu rüya gibi simsiyah bakışların

Deli ettin beni sen
Senin oldum artık ben

Mükemmel Teşkilat

Amerika’da bir asker, arkadaşı ile yolda giderken elindeki çakısı ile oynarken parmağını kesti.Az ötede bir dispanser vardı.

Asker ;

“- Ben şurada pansuman yaptırayım.” dedi.

İçeri girince karşısına iki kapı çıktı.

Birinde “Hastalıklar”, ötekinde “Yaralar” yazılı idi.

“Yaralar” kapısından girdi.Yine önünde iki kapı.

Birinde “Kemik”, ötekinde “Yumuşak Doku” yazıyordu.

“Yumuşak Doku” kapısından girdi.Yine iki kapı.

Birinde “Önemli”, ötekinde “Önemsiz” yazıları vardı.

“Önemsiz” kapısından girince kendini sokakta buldu.

Dışarı çıkınca arkadaşı sordu ;

“- Nasıl, iyi baktılar mı?”

“- Hayır, ama teşkilat mükemmel!..”

26 Ekim 2012 Cuma

Mehmet Movie Database

Mehmet Movie Database

Efenim yeni bir oluşumla gene karşısınızdayım. Gerçi hala yapım aşamasında ancak bir giriniz bakınız izleyici olarak katılınız.


 Peki niye böyle bir site açma ihtiyacı duydum?


           Imdb denilen yaşasın mek danılds yaşasın kentaki fırayd çıkın mottosundaki film sitesine bir başkaldırı bir isyan duygusuyla bu yola çıktık. ( daha dogrusu çıktım kimsenin haberi yok) Elitist tayfanın sadece yönetmeni çok kişi seviyor diye daha filmi izlemeden yorum yapıp not vermesi adına, sırf isminin sonu kim zuk çuk takovsky ile bitiyor diye dağa taşa sığdırılmayan yanlı puanlamalar yapan sanat katilleri adına, sanat çok güzel hadi tankut bienalda yavru tavuk sergiliyorlar aa süpermiş diye konuşan andavallar adına, yalnız kalan bir elinde cips bir elinde bira günde beş tane film izleyip kendini mala bağlayan üniversiteli arkadaşlar adına, aa şu film nasılmış deyip imdb de filmi aratması sonucu 8 üzeri aldığını görünce matah bir şey olduğunu zannedip sınırlı kotasıyla blu-ray çekimini indirmesi akabinde filmin boktan çıkması sebebiye imdb ye saydıran küfür eden mağrur anadolu genci adına, senin adına daha rahat bir dünya ve mutluluk adına bu site kurulmuştur.



Peki filmler için biz oy verebilecek miyiz?


       Hayır. Adı üstünde mehmet movi database, sadece mehmet oy veriyor. Dana gibi mehmet yazmışım oraya. Siz de oy verebilseydiniz ismini bizdeoyverelimmoviedatabase koyardım.



Peki ya Mehmet de elitist bir amerikan uşağı tam bir mek danıldsçı kentakici ve misisipili ise oylarına nasıl güveneceğiz?


        Amma kastın yahu boş senetmi imzalattık arkadaşım. Senelere dayanan film izleme geçmişim sayesinde oylarımı olabilecek en objektif ve açıklamalı olarak sizin için kullanacağımdır.



Peki belki Mehmet hayatında hiç film izlemediyse?


       Hee mehmet zaten mağarada yaşıyor. Öte yandan bir kız tanımıştım hayatında hiç domates yememişti o geldi aklıma.



Peki me-


Lan bir git!




m-mdb.blogspot.com  (şimdi imdb düşünsün)

BAYRAM KAHVALTI SOFRAMIZ

101_8228
101_8229-crop


101_8226

101_8232
101_8221


MENÜDEKİLER
GAZETE BAKLAVASI
REVANİ
PATATESLİ  BUZLUK BÖREĞİ
PATATESLİ İÇLİ KÖFTE
YOĞURTLU BİBER KIZARTMASI
PATATES KAVURMASI
KIRMA SÜTLÜ BÖREK
TUZLU KURABİYE
KAHVALTILIKLAR
NOT :  ÇOCUKLAR IM , EŞLERİ, TORUNLARIM BAYRAM SABAHI BİZİM EVDE TOPLANIP BİRLİKTE KAHVALTI YAPARIZ BU BİR GELENEK HALİNE GELDİ KAHVALTIDAN ÇOK BEŞ ÇAYI GİBİ SOFRA HAZIRLIYORUM KALABALIK OLDUĞUMUZ VE GEÇ KAHVALTI YAPTIĞIMIZ İÇİN
BRANCH DEDİKLERİ KAHVALTI OLUYOR SANIRIM TARİFLERİN HEPSİ BLOĞUMDA VAR GAZETE BAKLAVASI DIŞINDA ONUDA EN KISA ZAMANDA YAZARIM 

KÖY SEYİRLİK OYUNLARI

Geleneksel Türk tiyatrosunun çeşitlerinden biri olan köy seyirlik oyunları,
köylerde ve kırsal bölgelerde; köyün meydanında sergilenen, sözlü geleneğe bağlı tiyatro türüdür.
Bu oyunların genel amacı güldürüdür. 
Sevgi ,yoksulluk, savaş gibi konular da bu oyunlarda işlenebilen konulardandır.
Bu oyunlarda destan döneminden kalma izler bulmak da mümkün olmaktadır.
Oyuncular profesyonel tiyatrocular değildir.
Diyaloglar, kalıplaşmış sözler ve doğaçlamalar şeklindedir. Bütün bunlala beraber müzik de bu oyunlarda kullanılır.

25 Ekim 2012 Perşembe

ŞİİR DİLİ (SANATSAL DİL) NEDİR?

ŞİİR DİLİ
Coşku ve heyecana bağlı edebi metinlerde dil, sanatsal (şiirsel) işlevi ile kullanılır. Sanatsal işlevde kullanılan dil, edebi sanatlar ile, karşılaştırmalarla, çağrışım gücü yüksek sözcüklerle  imgeler oluşturur, sözcükleri daha çok yan ve mecaz anlamlarda kullanır. Edebi metinlerde dil şiirsel işlevde kullanılır.

Şiir dilinde doğal dilin savruk, dağınık, doğrudan anlatımlı özelliklerinden farklı bir ifade tarzı vardır.

Günlük konuşma dili doğal dil kavramı ile adlandırılır. Şiir dili, bu doğal dilden çok farklı, hayale, çağrışımlara, farklı anlaşılmalara meydan veren bir dildir.

24 Ekim 2012 Çarşamba

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR? TEŞRİK TEKBİRİNE NE ZAMAN BAŞLANIR? TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BİTER? TEŞRİK TEKBİRİNİN HÜKMÜ NEDİR?

Müslümanlar Kurban Bayramı'nın arifesinde (arife günü) sabah namazı ile birlikte teşrik tekbiri getirmeye başlıyor. Kurban Bayramı'nın arifesinde
(9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz namazlardan sonra toplam 23 defa "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd' cümlesini söylemeye 'teşrik tekbiri' deniyor.

Teşrik Kelimesinin Anlamı:
 'Teşrik' kelimesi Arap dilinde 'etleri doğrayıp kurutmak' anlamına geliyor. 
'Tekbir' ise "Allah'ı yüceltmek" anlamına geliyor.

Teşrik tekbiri Hanefi mezhebine göre vacip; Şafii ve diğer mezheplere göre ise sünnet hükmündedir.  

Kurban Bayramınız mübarek olsun...