Dikey Geçiş Sınavı Nedir?
Önlisans mezunlarının katılabildiği 4 senelik lisans öğrenimine geçiş yapmak için her sene ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınavdır. DGS = Dikey Geçiş Sınavı.
Dikey geçiş sınavına kimler başvurabilir?
Yüksek öğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve Açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup ta staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmemiş olan adaylarda başvurabilirler.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylarda DGS’ye başvurabilirler.
Açıköğretim ve meslek yüksek okullarının önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki Açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri GEREKMEMEKTEDİR. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki Açıköğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler.
Açıköğretim dahil öğretim süresi 4 ve daha fazla yıl olan programlardan önlisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar
Dikey Geçiş Sınavındaki soruların içeriği ve dağılımı nedir? Saat kaçta başlar ve ne kadar sürer?
DGS’de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. 80 sayısal ve 80 sözel olmak üzere toplam 160 sorudan oluşur. YGS-LYS ile benzerlik göstermez .Sınav saat 9:30 da başlayacak ve süre 3 saat (180 dakika ) olacaktır.
Puan hesaplaması nasıldır, kaç net ile istediğim bölüme girebilirim?
Katsayılar her sene sınava giren kişi sayısına göre değiştiğinden her sene puan hesaplanması farklı olur.
Öncelikle istediğiniz bölüme kaç net ile girebileceğiniz AÖBP’niz ( AÖBP: Açılımı Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanıdır) ile orantılıdır. O yüzden şu kadar net yaparsanız şu bölüme girersiniz demek yanlış olur. Zaten hedefinizin de 80de 80 olması gerekmektedir. Bu yarışta bir soru bile çok önemlidir .O yüzden yapacağınız netler belli olsa bile sadece o netleri yapmak için çalışmanıza imkan yoktur çünkü yukarıda da yazıldığı gibi soru dağılımı her sene değişebilir.
Sınava başvurular ne zaman? Başvuru formlarını nereden alabilirim?
Genelde nisan ayı içinde başvurular gerçekleşmektedir. Başvurular Meslek Yüksekokulları Müdürlükleri, ÖSYM İl Sınav Yöneticilikleri ve AÖF Bürolarından yapılmaktadır.
Sınav ne zaman ve nerelerde yapılır?
Sınav genelde Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa’da yapılır.
Sınava kaç kez girme hakkım vardır, mezun olduktan sonra kaç sene sınava girebilirim?
Sınava giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur.
Sınava ikinci kez girmeyi düşünüyorum bir önceki yıl kazanmıştım başvurabilir miyim, başvurabiliyorsam herhangi bir puan kesintisi olur mu?
Sınavı bir önceki yıl kazanmış olsanız bile sınava girebilirsiniz. Puan düşmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Sınava girmekten vazgeçtim başvuru sırasında bankaya yatırdığım parayı geri alabilir miyim?
DGS Kılavuzunda belirtildiği gibi ücret iadesi yapılamamaktadır.
Sınava giriş belgemi kaybettim veya belgem elime ulaşmadı ne yapmalıyım?
Yeni belge çıkartmak isteyen adaylar, kılavuzda yapılan açıklamalara uygun olarak bir dilekçe hazırlayıp bu dilekçeye Kılavuzda belirtilen ücreti ödediklerini gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM bürolarına ve genel merkezlerine başvurabilirler. Sınava giriş belgeniz olmadan kesinlikle giremezsiniz.
Tercihlerimi sınavdan öncemi yoksa sonramı yapacağım?
DGS’de tercihler sınavdan önce yapılmaktadır. Puanınızı bilmeden tercih yapacağınızdan dolayı ölü tercih yapmamaya dikkat etmelisiniz. Tercih yaparken ilk tercihinize yüksek puanlı bir yeri yazabilirsiniz eğer açıkta kalmak istemiyorsanız en son tercihinize de en düşük puanlı yeri yazabilirsiniz.
Kaç tercih yapabilirim?
Şimdiye kadar uygulanan DGS ’lerde 8 tercih yapma hakkı vardır.
Tercihlerimde istediğim bölümü yazabilir miyim?
Tercihlerinizde sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz.
Tercihlerde geçmiş yılların puanlarına bakarak Lisans bölümü seçmek ne kadar doğru?
Dikey Geçiş yapılabilen bölümlerin kontenjanları ne yazık ki çok az sayıda.Bu sebepten bazı bölümlerin puanlarında ciddi şekilde oynamalar olabiliyor(5-20 arası).Puanları sadece fikir verme açısından değerlendirerek tercih yaparsak en doğru kararı vermiş oluruz.
Lisans bölüm puanları nasıl belirleniyor?
Lisans puanları ÖSYM sınavlarında olduğu gibi tamamen öğrencilerin tercihlerine göre belirlenir.Kılavuzda verilen puanlar sadece öğrenciye fikir vermesi için yazılmıştır.
Sınav sonuçları ne zaman açıklanır?
Sınav sonuçları genel olarak sınav tarihinden itibaren 1 ay içinde www.osym.gov.tr adresinden açıklanır.
Sınav sonuç belgem gelmedi ne yapmalıyım?
Sınav sonuç belgenizi Ankaradaki ÖSYM bürosundan veya size en yakın ÖSYM bürosundan bizzat yada yakınlarınız aracılığı ile başvurarak alabilirsiniz.
Sınavda Örgün Eğitimi Kazandım Aynı Anda Açıköğretimde de okuyabilir miyim?
Evet ülkemizde 2. üniversite yasası vardır. Onun için hem açıköğretimi hem de örgün eğitimi aynı anda okuyabilir ikisine de kayıt yaptırabilirsiniz.
İntibak sınıfı nedir?
Lisans eğitimine geçiş sınıfıdır.Ön lisans da almadığınız yada ilgili fakülte tarafından önlisans da okumuş olsanız dahi dersin o fakültede geçilmesi zorunlu olan derslerin alındığı sınıftır.
İntibak süresi ne kadar sürmektedir?
İntibak sınıfı en fazla 3 dönem sürmektedir.
İntibak sınıfında Askerliğimi Tecil Ettirebilir miyim?
AÖF’de de intibak okuyorsanız askerliğiniz intibakı bitirip 3. sınıfa geçene kadar tecil edilmeyecektir.Örgün eğitimde okuyorsanız intibakta 29 yaşınız dolana kadar teciliniz sürecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder