7 Mayıs 2009 Perşembe

Varis ve Basur

Varis kalın bağırsakların durumunu gösterir ve basurla aynı kökten ge­lir. Pastörize edilmiş, karıştırılmış ve uzun ömürlü sütler, katkılı ve eritilmiş peynirler, margarinler ve transgen yağlar, sıcak mayalı ekmek, bisküvi, cips gibi hazır yiyecekler, karışık yemekler ve bayat yiyecekler sonuna kadar hazmedilemez. Bu sürekli hazımsızlık sonucunda dalak ve karaciğerin da­marları tıkanır, bu organlarda enzim üretimi azalır. Bu durumda bağırsakla­rın hareketi yavaşlar, kabızlık meydana gelir. Devamlı kabızlık ise basura ve varislere yol açar. Eski tabipler "Dalağın faaliyeti bozulmadikça varis ve basur görülmez" derlerdi.
Tedavi
Tedaviye, yemeklerin düzeltilmesiyle başlanır. Yukarıda sayılan yiye­ceklerden tamamen vazgeçmek gerekir. Bağırsaklar çalıştırılır, bağırsakla­rın tedavisi titiz bir şekilde uygulanır, karaciğer temizlemesi, kan ve damar temizlemesi yapılır. Taharet için soğuk su ve tuvalet kağıdı yerine sert bez kullanılır. Soğuk su makat kaslarının direncini arttırır ve kan dolaşımını hızlandırır. Böylece makat etrafındaki, beyne bağlı olan akupunktur nokta­larının temiz ve açık olması sağlanır. Ayrıca iç çamaşırı geniş olmalıdır.
Varis ve basur için ilaçlar:
v 200 gr. zeytinyağı, 40 gr. taze öğütülmüş çörekotu ile karıştırılır, bir hafta sonra süzülür. Bitene kadar günde 1 kaşık, yemeğin üzerine dö­kerek veya içerek tüketilir.
v Taze veya kuru ısırganotu ezilir ve sirke ile yoğrulur. Sonra yağlı ka­ğıda sürülür, varisli bölgelere ve basura sarılıp sabitleştirilir. 10-12 sa­at bekletildiğinde iltihabı akıtır, şişlikleri dağıtır.
v 1 çorba kaşığı keten tohumu 100-150 gr. sıcak suyla 1,5-2 saat dem­lenmeye bırakılır ve sabah-akşam içilir. Veya 1 çorba kaşığı keten to­humu öğütülür ve bal şurubu ile yutulur. Keten tohumu içtikten sonra zencefil çayı içilir. Keten tohumu sadece tane olarak veya taze öğütül­müş olarak kullanılır.
v 30-40 gün süreyle çimlenmiş buğday kullanılır.
v Çay olarak papatya, kekik, ısırganotu, yeşil çay ve keten tohumu sı­rayla kullanılır.
v Patlıcan sapları kurutulup ince öğütülür ve sabah-akşam 1 tatlı kaşığı, suyla yutulur ve basur memeleri üzerine konur.
v Kurutulmuş kapari iyice dövülüp suyla içilirse, basura iyi gelir.
v Nane ile yoğurt suyu birlikte kullanılırsa, hem fil hastalığına hem va­rise iyi gelir.
Kabızlık hâlâ devam ediyorsa
v Eşit miktarlarda sinameki + kişniş tohumu veya ısırganotu öğütülerek, yemeklerin üzerine serpilir. Bu karışımlar karın ağrısı yaparsa, siname­kinin miktarı, karın ve büyük abdest rahat olacak şekilde azaltılır.
v Ağrıyan basur memelerine Rendelenmiş patates + bal karışımı veya öğütülmüş çörekotu + zeytin­yağı karışımı, veya bal + kepek karışımı yağlı kağıda yerleştirilir, basur memelerine konarak sabitleştirilir.
Bir başka çözüm
v 7 -11 tane sülük makat etrafına yerleştirilir. Bacaklardaki varislere de aynı metod uygulanır.
Kuyruk sokumundan hacamat yaptırılır.
Veya
Uylukların iç kısımlarına kupa çekilir. ("Kupa kapatma' bölümüne bakınız.)
Basur memeleri kanarsa
Basurdan gelen kan koyu renkli ise, kanamayı durdurmak doğru değil­dir. Vücut bu kanamayla hem kandaki toksinlerden ve atıklardan kendini temizler, hem de kan fazlalığından kurtulur. Bu kanamayı durdurmaya ça­lışmak, sıhhate zarar verir. Kanamayla atılmayan fazlalık ve zehirli madde­ler vücutta toplanarak paraproktit, menenjit, verem, sedef, vitiligo, kanser ve cüzzama sebep olabilir.
Kanın rengi kırmızıya dönüşürse
v Çörekotu veya hurma çekirdekleri kavrulup öğütülür, veya yumurta kabuğu kavrulup dövülür. Temiz bir beze serpilerek basur memeleri üzerine konur.
Basur memeleri iltihaplanır fakat kanamazsa:
v Acı kavun rendesi, taze ve ince öğütülmüş acı badem ve bal eşit mik­tarlarda katıştırılıp makat içine sürülür. Aynı zamanda basur meme­leri üzerine konarak yağlı kağıtla üstü kapatılır ve bir müddet bekle­tilir.
Veya
Taze öğütülmüş çörekotu, bal ile karıştırılır ve aynı şekilde basur me­meleri üzerine konut.
Veya
v Basur memelerine sık sık kınayağı sürülür. Kınayağı basur memelerinin açılmasını, iltihabın ve kanın akmasını sağlar.

Varis tedavisi
Varis ağrılarını dindirmek için varisli bacaklara soğuk su tutulur.
Taze veya kuru ısırganotu ezilir ve sirke ile yoğrulur. Sonra yağlı ka­ğıda sürülür varisler üzerine sarılıp sabitleştirilir. 10-12 saat bekletilir. Bu işlem iltihabı akıtır, şişlikleri dağıtır.
v Varisler üzerine önce elma sirkesi sürülür,- 1 saat sonra basur tedavisin­de anlatılan şekilde hazırlanan çörekotulu zeytinyağı sürülür. Bu uygu­lamaya 1-2 ay devam edilirse iyi sonuç alınır.
Günde bir defa 5 gr. üzerlik tohumu suyla yutulur. 2 hafta boyunca kullanılırsa, varise çok iyi gelir.
v Yarım çay kaşığı muskat rendesi veya 1/6 muskat parçası her gün ağız­da eritilerek yutulur. Yılda 2 hafta buna devam edilir. Tabipler, varise karşı, eski zamanlardan günümüze kadar muskattan (küçük hindistan cevizi) daha iyi ilaç bulamamışlardır.
Bağırsaklar düzelince, basur yok olur ve insan onun varlığını unutur. Va­ris görüntüleri tamamen düzelmese de, herhangi bir rahatsızlık vermez. Yara şeklindeki varisin tedavisi için "Yaralar" bölümüne bakınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder