Saçlar beynin genel durumunu gösterir. Beyni sağlıklı ve kuvvetli olanların saçları çocuklukta sarışın, ergenlikte kızılımsı, gençliğinde kahverengi veya siyah; düz veya kıvırcık değil, dalgalıdır. Yaş ilerledikçe saçlar yavaş yavaş seyrekleşir ve beyazlaşır. Sağlıklı insanın saçı gençlikte de yaşlılıkta da çabuk uzar.
Saçların durumu karaciğer, safra kesesi, kalp, akciğerler, yumurtalıklar, bağırsaklar, böbrekler ve idrar yolları ile bağlantılıdır. Karaciğer ve safra kesesi sağlıklı değilse, başın yan taraflarında saç dökülmesi başlar. Böbrek veya kalp zayıf ise, baş ortasındaki saçlar seyrekleşir ve zayıflar. Akciğerler hasta ise saçlar kuru ve cansız olur. Yumurtalıklar rahatsızsa, saç uçlarında kırılma ve çatallaşma meydana gelir.
Vücuttaki atıklar saçlar ve tırnaklar vasıtasıyla dışarı atılır. En zararlı atıklar, kan vasıtasıyla tırnaklara ve saç soğancıklarına daha sonra da saçlara gönderilir. Hergün yaklaşık 20 saç teli dökülür.
Kan zehirli ise, zamanla saç soğancıklarını zehirleyerek kurutur ve aşırı saç dökülmesi meydana gelir. Kanı zehirli insanın tırnakları kalın ve çizgili, mor, gri veya lekeli olur.
Yeni dökülmeye başlayan saçları kurtarmak mümkündür. Fakat uzun süreli kellikten sonra saçın çıkmasını beklemek kuruyan ağaçtan meyve beklemek gibidir. Kuruyan saç soğancıklarının bir daha canlanması da imkansızdır.
Saç dökülmesinde, klorlu temizleme maddelerinin, deterjanların, kortizon, doğum kontrol hapları gibi ilaçların ve kimyasal saç boyalarının etkisi çok büyüktür.
Kimyasal madde üreten fabrikalara yakın ikamet etmek, sürekli trafiği" yoğun olduğu yerlerde bulunmak, bilgisayarda çok çalışmak ve mikrodalga fırın kullanmak saç dökülmesine sebep olabilir.
Tedavi:
v Zararlı yiyecekler kesinlikle terk edilir ve doğal beslenmeye özen gösterilir. Sırayla anason çayı, biberiye ve ısırganotu çayı içmek, çiğ dolma biber, salatalık, soğan, sarımsak, maydanoz, tere, dereotu yemek saçları kuvvetlendirir.
v Yemekler düzeltilir, karaciğer ve kan temizlemesi yapılır, haftada 1 gün açlık yapılır ve her açlık günü hacamat yaptırılır.
v Hacamatlar, omuz, boyun, kata, kürek kemikleri arası, bel ve kuyruk sokumu ve dizlerden yaptırılır. 3 ay sonra bir daha tekrarlanır.
v Her ilkbahar ve sonbaharda, kulakların arkasına, boyna, saç açıklıklarına ve makata sülük konur. Saç dökülmesini hemen durduran mucizevi bir işlemdir.
İlaçlar:
v İlkbaharda 30-40 gün boyunca çimlenmiş arpa veya buğday kullanmak saçları güzelleştirir, parlatır ve sıklaştırır.
v Her gün 1 defa veya haftada 3 defa ince öğütülmüş çörekotu ile karıştırılmış zeytinyağı kafa derisine masaj yaparak sürülürse ve şampuan yerine yumurta sarısı, yoğurt suyu, yağsız yoğurt veya ıslatılmış kepekli ekmek kalıntısı kullanılırsa, saçların tüm problemleri yok olur, hatta beyaz saçlar siyahlaşır.
v Biberiyeli elma sirkesi kafa derisine masaj yapılarak sürülürse veya limon suyu ya da kaynatılmış maydanoz suyu ile karıştırılıp saçlar bununla yıkanırsa, saçlar kuvvetlenir ve uzamaya başlar. Biberiyeli elma sirkesi için "Kan ve damarların temizlenmesi" bölümüne bakınız.
Saç dökülmesini durduran, saçların sıklaşmasını ve uzamasını sağlayan kafa derisine masaj yaparak sürülen ilaçlar:
v Ceviz kabuğu fırında iyice kavrulur, öğütülür, zeytinyağı ve 1 -3 damla gül yağı ile karıştırılırarak kafa derisine sürülür.
v Taze ısırganotu ezmesi veya suyu, sirkeyle birlikte kafa derisine sürülürse, sedef ve kepeği yok eder, yaraları kapatır, saçları güçlendirir, parlatır ve sıklaştırır.
v Keten tohumu iyice kavrulurarak dövülür veya öğütülür. Keten yağı, zeytinyağı, veya susam yağı ile karıştırılır ve kafa derisine sürülür.
v tane ceviz + 40 tane hurma çekirdeği fırında iyice kavrulur. Sonra 15-20 tane acı badem + 30-40 tane acı biber tohumu eklenerek ince öğütülür ve zeytinyağı ile karıştırılıp merhem olarak kullanılır.
Hadis-i Şerifte: "Saçlarınızın üzerinizde hakkı vardır. Onları tarayın ve yağlayın" buyruluyor. Hz. Ali (r.a.) 'Tarak kullanmaya bakın. Tarak gamı, vebayı ve fakirliği giderir, gözleri kuvvetlendirir" diyor.
İnsan anatomisini ve fizyolojisini bilen, bu hadislerin manasını anlar Bilmeyenin ise bunlara inanması yeterlidir. Tarağın tahta veya kemik gibi doğal malzemelerden olması gerekir. Saçları taramaya kafanın ortasından başlayıp önce sağ, sonra da sol tarafa geçilir. Saç boyaları, lenfoma ve mesane kanseri riskini artırır:
Saç boyalarının üretiminde kullanılan, lenfoma ve mesane kanserine neden olabilen 22 çeşit kimyasal katkı maddesinin saç boyası üretiminde kullanılması yasaklanmıştır. Ancak hu "saç boyas! artık zararsız oldu" anlamına gelmiyor. Saç boyası üretiminde kullanılan ve yeterince araştırılmayan katkı maddeleri ve yeni kimyasal katkı maddeleri de benzer tehlikeler yaratabilir.
Kafada bıngıldak denilen ve vücudun her hücresiyle bağlantılı bir enerji merkezi vardır. Buna ek olarak iki kaş arasından ense çukuruna kadar uzanan bölgede bulunan yaklaşik 100 tane akupunktur noktası, idrar yollarına enerji akımı ile bağlantılıdır. Kimyasal boyalar ve şampuanlar dahil saçlara ve kafaya sürülen maddelerin zararı veya yararı enerji akımı vasıtasıyla vücudun her noktasına ve ayrıca idrar yollarına hatta hamile kadının rahmindeki bebeğe inmektedir. Bu sebepten şampuan yerine yoğurt suyu, taze yumurtanın sarısı, ıslatılmış kepek veya doğal sabun kullanmak gerekir. Kına, meşe kabuğu, ceviz kabuğu gibi doğal boyalar faydalıdır ("Kına" bölümüne bakınız.) Saçlardaki kepeğe karşı:
v Boyun ve kürek kemikleri arasından hacamat yaptırılır. Kulakların arkasına ve boyuna sülük konur. Tesiri çok büyüktür.
v 100 gr. kereviz yaprağı suyu veya 100 gr. kırmızı pancar suyu 30 gr. sirke ile karıştırılarak 2 hafta süreyle her gün baş derisine sürülür.
v Kafa derisine sürülen enginar suyu, bilhassa yabani enginar suyu kepeği yok eder.
Veya
v Badem öğütülür ve gerekli miktarda sirke ile karıştırılır. Akşam kala derisine sürülür ve sabaha kadar bırakılır.
Veya
v Bakla, susam, kavun çekirdeği eşit miktarlarda karıştırılıp öğütülür. Sonra gerekli miktarda kırmızı pancar suyu ile karıştırılıp baş derisine sürülür. Her ikinci gün, içine bir kaç damla gül yağı damlatılmış zeytinyağı sürülür.
En kuvvetli merhem:
v Eşit miktarlarda ince öğütülümüş ve ince elekten geçirilmiş şişe camı ve ince öğütülmüş kara hardal, gerekli miktarda zeytinyağıyla karıştırılır ve kafa derisine sürülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder