7 Ekim 2012 Pazar

Çalışma ve Başarının Altın Kuralları


*Çalışmak için uygun gün ve saat ( ve ilham) bekleme! Bil ki her yer ve her köşe , çalışmanın en uygun yeridir.

*Bir günde yapman lazım gelen işi, bir dersi, bir vazifeyi ertesi güne bırakma! Zira her günün derdi gibi işi de kendine yeter.

*Bir zamanda yalnız bir tek işi yap, yalnız bir ders, bir kitap hatta bir fasıl üzerinde çalış; ta ki dikkatin ve kuvvetin dağılıp zayıflamasın.

*Başladığın bir işi, bir dersi, bir vazifeyi yapıp bitirmeden , bir diğerine başlama! Yarıda kalan iş başlanmamış demektir.

*Bir günün işini bitirdikten sonra, ertesi günde ne iş yapacağını kararlaştır!

*Çalışmaya oturduğun zaman, bütün ruhi ve bedeni kuvvetinle kendini o işe ver;ateş hattında düşmanı gözetleyen bir asker gibi uyanık ol!

*Çalıştığın bir iş üzerinde karşılaştığın bir güçlüğü yenmeden, bir adım bile gerileme! Ve bil ki,yılgınlık maskeli bir tembelliktir; yine bil ki çalışma sevgisi, güçlükleri yenmekten doğar ve kuvvetlenir.Güçlüğü yenmekten doğan manevi lezzet, eşsiz bir zevktir.

*ışinde rastladığın bir güçlüğü evvela parçala; sonra her parçayı birer birer sırayla yenmeye çalış.

*Devamlı, düzenli çalış, çalışmayı uzun aralıklarla kesip terk etme;ta ki çalışma isteğin körelmesin.

*Bir işin üzerinde yorulursan, dinlenmek için işini değiştir veya çalışma hızını yavaşlat; fakat dinlenme bahanesiyle asla boş oturma.Tatil aylarında bile yavaş ve az da olsa çalış!

*Verimli çalışmayı, sakın iş üzerinde geçirdiğin zamanla ölçüp de, “eh bugün şu kadar saat çalıştım, yetişir,” deme;çalışmanın sonucuna ve öğrendiklerine bak!

*Çok düşün ve bil ki çalışmak, muhakkak hareket etmek veya okuyup yazmaktan ibaret değildir.

*Bir işe başladığın, bir dersi öğrenmeye koyulduğun zaman, telaş edip sabırsızlanma; yol al fakat acele etme; özümseyerek çalış ve öğren!

*Gece yatağına uzandığın zaman , o gün ne yaptığını ve ne sonuçlar aldığını düşünmeden; yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma!

*Bir işe, öfkeli ve sıkıntılı iken karar verme, bekle, öfken geçsin!

*Bir işi yapıp yapmamakta kararsızlığa düştüğün vakit, iki şıktan her birinin fayda ve zararlarını iyice hesapla; faydası çok, zararı az olan şıkkı tercih et!

*Kararlı ol! Damlaya damlaya göl olur ve aynı noktaya düşen damlacıklar zamanla taşı bile deler.

*Yaşlıların tecrübesinden faydalan! Tecrübe edilmişi boş yere yeniden tecrübeye kalkışma ki, pişman olmayasın.

*ışin başında iyice düşün! Son pişmanlık fayda vermez.

*Hayatın ve tutacağın yol hakkında, kararsızlığa düşüp de bir ışık aradığın zaman, fikrini ve onayını alacağın kimseyi iyi seç!

*Başarınla gururlanma! Bil ki gurur, gelecekteki başarıların en büyük düşmanıdır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder