Kasım ayında yapılacak tercihlerde, çoğu kadro pozisyonlarını tercih edebilmeniz için bazı belgelere sahip olmanız istenir. Bu belgeleri ve daha fazlasını tercih sürecine kadar temin etmeniz sizi diğer adayların bir adım önüne geçirecektir. Peki nedir bu sertifikalar?
1-) Bilgisayar Sertifikası:
Çoğu kadro alımında istenen olmazsa olmaz bir sertifikadır.. Örgün eğitim yoluyla üniversitelerde bilgisayar dersi alan ve transkript ile bunu ispatlayan adaylardan bu belge istenmeyecektir. Açıköğretimde görülen bilgisayar dersi ise sertifika yerine geçmiyor. Burada hangi not ile geçtiğinizin, kaç saat aldığınızın bir önemi yoktur. Onun dışında bu sertifika “MEB onaylı” olarak istenmektedir.
2-) Sürücü Belgesi:
Şoförlük kadrosu dışındaki kadroların bazılarında da ehliyet şartı aranmaktadır. Başvuru şartları arasında “B SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ SAHİBİ OLMAK” niteliği aranan kadroları, “C”, “D” ve “E” sınıfı sürücü belgesi sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir. Kimi kadrolarda ise “En az 5 yıllık ehliyet sahibi olmak” ifadesi de yer alır. Yani tecrübe de bir nevi önem kazanıyor.
3-) Yabancı Dil Belgesi:
Ortaöğretimde İngilizce hazırlık sınıfında ders gören, yabancı dille eğitim yapan üniversitelerden mezun olanlar bu belgeye sahip olarak değerlendirilecektir.
Özellikle, elinde Kpds puanı olanların tercih edeceği kadroların niteliği ve kalitesi artacaktır.
4-) Bonservisler:
Bazı kadrolar için aranan özelliklerde “şu bonservise sahip olmak” ibaresi yer alır.
“Bonservis” ifadesi geçen tüm kodlar için, adayın bonservis istenen alanda herhangi bir süre koşuluna tabi olmaksızın özel sektörde çalışmış olması ve bunun ilgili firma tarafından onaylanarak belgelenmiş olması gerekmektedir. Örneğin, aşçı bonservisi için, adayın daha önce süresi önemsiz olmak üzere restaurant, otel, fabrika vb aşçılık mesleğinin icra edilebileceği yerlerde çalıştığının ilgili yer tarafından belgelenmesi yeterlidir. ( MEB onaylı özel bir kurstan ilgili alandan sertifika sahibi olmak ya da öğrenim hayatının herhangi bir döneminde ilgili alandan ders aldığını gösteren transkript, karne vb. belgeler bu kod kapsamında değildir.)
Bunlar dışında kılavuzda “belgelemek” ifadesi yer alır. Yani “Şu programı bildiğini belgelemek” der. Onu da şöyle açıklayalım:
-M.E.B. Onaylı bir sertifika/belgeye sahip olmak ( Halk Eğitim Kurumlarında görülen eğitim sonucu verilen sertifika veya öğrenim hayatının herhangi bir döneminde ders saati, geçme notu ve dönem sayısı önemsiz olmak üzere ilgili alandan ders alındığını gösteren transkript, karne vb belgelere sahip olmak).
-M.E.B. onaylı olsun veya olmasın alınan ders saati önemsiz olmak üzere ilgili alanda sertifika veren herhangi bir özel kurs/dershaneden sertifika almış olmak.
-Süresi önemsiz olmak üzere herhangi bir özel sektör kuruluşunda bu alanda çalışmış olduğunu gösteren bir belgeye sahip olmak.koşullarından herhangi birini sağlayan adaylar bu kodların yer aldığı kadro ve pozisyonları tercih edebilirler. Yani istenen kadroyu “belgelemiş” sayılırlar.
Örnek olarak: Java ve J2EE bildiğini “belgelemek”
Elinizde ne kadar fazla belge olursa o kadar avantajlı duruma geçersiniz. Kaloriferci, aşçı belgesi gibi belgeler genelde çoğu kişide bulunmaz. O yüzden ücretsiz olarak meslek edindirme kurslarından alacağınız ve MEB onayına sahip olacak bu belgeleri elinizde bulundurmanız, tercih sürecine kadar temin etmeniz avantajınıza olacaktır.
Serhat KARAMAN / KPSS Cafe
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder