Lösemi her yaşta, ancak en sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında görülür.
İlk gözlenen belirtiler iştahsızlık, kansızlık, zayıflama, bacaklarda kemik ağrıları, kırmızı noktalar veya morarmalar halinde kendini gösteren cilt altı kanamaları, ateş, burun ve dişeti kanamalarıdır.
Löseminin nedenleri:
Genetik yatkınlık (kan grubu "A" ve "AB" olanlar), bebek ve çocuklarda suni beslenme, radyasyon, tıbbi ilaçlar, vücut bakım ürünleri, saç boyaları, sinek-böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, lösemiye neden olabilirler ("Katkı maddeleri" bölümüne bakınız.)
Herhangi bir etkiyle, kanın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki ana hücrelerde mutasyon meydana gelmektedir. Mutasyona uğramış hücreler hızla yayılarak kemik iliği, dalak, karaciğer, lenf bezleri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.
Hamilelik süresince kesilmeyen adet kanamaları, hamileliğin ilk ayında göğüsten akmaya başlayan süt, ceninin zayıf olduğunu ve düşme ihtimali olduğunu gösterir. Düşük tehdidi geçirip canlı doğan bebeklerde, tekrarlayan düşüklerden sonra modern tedavi yöntemleriyle doğan çocuklarda da lösemi riski vardır. Bu çocuklarda görülen lösemi, erken mutasyon ihtimali yüksek olduğu için, en ağır lösemi vakalarındandır.
Modern tıpta lösemi tedavisi
Tedavi, hastalara en az 6 çeşit birbirinden farklı kemoterapi ilaçlarının, çok yüksek dozda 4-6 hafta içerisinde damardan ve ağızdan verilmesi ile başlar. Burada amaç, kötü huylu ana hücrelerin yok edilmesidir. Ancak kemoterapi ilaçları, yalnızca kötü hücreleri değil, vücudun sağlıklı hücrelerini de yok eder. Bu nedenle lösemi hastası çocuk halsizleşir, saçları dökülür, ağzında ve bağırsaklarında yaralar açılır. Vücudunu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiğinden bağışıklık sistem yıkılır, en ufak bir mikrop, en ufak bir hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olur.
Bazı çocukların vücudu bu korkunç tedaviye karşı kendini savunur ve sonuna kadar direnir. Bu çocuklar tedavi gördüğü için değil, bu tedaviye rağmen iyileşir.
Uyarı: Kemoterapi ilaçları aslında bildiğiniz böcek ilaçlarıdır.
Tedavi
· 2 hafta boyunca hergün 50-70 gr. aşağıdaki ısırganotu karışımlarından birinin suyu 50-70 gr. suyla günde 4-5 defa içilir. Isırganotu + sinirliot Isırganotu + hindiba Isırganotu + semizotu Isırganotu + ıspanak Isırganotu + kuzukulağı Isırganotu + soğan (kuru veya yaş) Isırganotu + pazı
· Hergün 3-4 defa havuç suyu içilir. Günde bir defa 1 çorba kaşığı zencefil suyu yudumlanır. Her akşam 30 gr. zeytinyağı + 30 gr. limon suyu içilir. Hiçbir şey yenmez.
· 2 hafta sonunda 1 defa omurgaya acı kavun yağı ile kompres yapılır.
· 2 hafta sonra kanser tedavisine geçilir, ("ilaçlar" bölümü "Acı kavun" konusuna bakınız.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder