5 Mayıs 2009 Salı

Beypazarı


İki hafta kadar önce Beypazarına güzel bir gezi yaptık. Ankaralı olmama rağmen çoğunlukla iş yoğunluğundan Ankara'nın ilçesi olan bu küçük kasabaya hiç gitmemiştim. Doğruyu söylemek gerekirse pek umduğum gibi bir yerlede karşılaşmadım. Biraz daha Safranbolu havasında olmasını beklediğim Beypazarı beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü restorasyon adı altında tiyatro dekorunu andıran şekilde tekdüze boyanan yapılar tarihi dokunun kaybolmasını sağlamıştı. Beypazarı ve Nallıhan çevresi köylerde gördüğümüz "restore" edilmemiş konak ve evler çok daha güzeldi. Ama eski Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da hakkını yememek gerek. Beypazarını en azından yıkılmaktan kurtarıp, belediye başkanlığı döneminde önemli işlere imzasını atmış. Beypazarı'nın tarihi ve diğer özelliklerine gelirsek;
Beypazarı Ankara'nın 100 km. batısında eski Ankara-İstanbul yolu üzerinde kurulu. Bu ilçeye ilk çağlarda hitit, frig, roma, bizans ve daha sonra da selçuklu ve osmanlılar egemen olmuş. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesinde ve Beypazarı Kent Tarihi Müzesi'nde bu dönemlere ve önceki dönemlere ait (Anadolu'nun çok eski dönemlerde iç deniz olmasından dolayı fosil kalıntıları da var) eser ve buluntuları görebilirsiniz.

Beypazarında gezilecek yerler: 


İnözü Vadisi:
İnözü Çayı'nın aşınmasıyla meydana gelen dar bir vadidir. Bu vadinin her iki tarafından üzerine çıkılması çok zor kayalıklar içine oyulmuş, batı yamaçları çok katlı görünümünde birçok mağara mevcuttur. Vadinin dik olan doğu ve batı yamaçlarındaki mağaraların bir bölümü çok yükseklerde bulunduğundan ziyaretleri çok mümkün değildir. Bu mağaraların eski çağlarda yapıldığı ve mesken olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Vadide bulunan mesire yerlerinde mola verip yeşillikler içinde kafa dinleyebilirsiniz. Örneğin Çeşmeli Bağ tesisleri oldukça nezih ve yeşillikler içinde huzurlu bir mola yeri. (Tel: 0312.762 65 54 / www.beypazaricesmelikonak.com)


Hıdırlık Tepesi: Tüm ilçeyi tepeden görmek isteyenlerin uğrak yeri olan bir alan. Tepede bir çay bahçeside bulunuyor. (Hava çok yağmurlu ve geç bir saat olduğu için biz burada çay içemedik)
İmaret meydanı:
Bu meydanda Beypazarına özgü çeşitli el sanatlarına ait dükkanlardan oldukça uygun fiyata alışveriş yapılabilir.
Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi: Bu 150 yıllık konakta çeşitli dönemlerden kalma tarihi eserler sergileniyor. Müzede bir de gelin odası bulunuyor.
Yaşayan Müze (Abbaszade konağı): 19.yy'dan kalma bu konakta tarihi eşyaların yanısıra çeşit çeşit Bindallılar da sergileniyor. Müzenin en önemli özelliklerinden biri de gelen ziyaretçilerin Ebru, ıhlamur baskı gibi el sanatlarını uygulamalı olarak yapabilmeleri ve nazara karşı küçük bir ücret karşılığı kurşun döktürebilmeleri (biz döktürdük. Ücreti 10 TL). Müzenin girişi de oldukça ucuz yanlış hatırlamıyorsam sadece 2 TL.
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi: 1928 yılında inşa edilen ve bir dönem okul olarak kullanılan binada ilk çağlardan günümüze Beypazarı ile ilgili tüm belge ve eserler sergileniyor. Eski dönemlere ait esnaf ve sanatkar canlandırmalarını müzede görebilirsiniz. Giriş: 2 TL.


Bunların dışında hava muhalefeti yüzünden gezemediğimiz yerler de var tabiki. (yaklaşık ceviz büyüklüğünde dolu parçalarının hışmına uğradık) Boğazkesen Kümbeti, Yediler Türbesi, Gazi Gündüzalp Türbesi, Karadavut Türbesi, İvaz Dede Türbesi, Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Gönen Vadisi, Tekke Yaylası gezip görülecek yerler arasında.

Beypazarında ne yenir:
Taş fırında toprak kaplarda pişirilen Beypazarı güveci, incecik sarılmış Beypazarı dolması, 80 kat ince yufkadan yapılan baklava, bir tatlı çeşidi olan Höşmelim, havuç lokumu ve Beypazarı havucu, Beypazarı kurusu denenmesi gereken lezzetler arasında. (Havuç suyunu ve Beypazarı kurusunu şiddetle öneririm)

Nerede kalınabilir:

Beypazarında konakların çoğu pansiyon ve otel olarak hizmet veriyor. Ama siz de benim gibi huyluysanız (eski konakların çoğunda tuvalet odanın dışında ortak kullanıma ait. Odaların içinde dolapların arkasına saklanmış sadece lavabo ve duş var) ama aynı zamanda da tarihi dokuyu hissetmek isterseniz İpek yolu Konağı bunun için birebir. Odalar oldukça temiz ve banyo sorunu yok. Isıtma çoğu yerin aksine kaloriferle yapılıyor ve müthiş bir kahvaltısı var.
Tel: 0312. 762 27 22 / www.beyipekyolukonagi.com

Beypazarından ne alınır:

Beypazarı gümüş işlemeciliğinde gelişmiş ilçelerden biri. Çeşitli gümüş eşyaları, el dokuması örtü ve eşarpları oldukça uygun bir fiyata alabilirsiniz.

Fotoğraflar konusundaki yardımları ve katkıları için fotoğraf sanatçısı ve dostum Moris Maçoro'ya teşekkürlerimi sunarım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder