19 Nisan 2012 Perşembe

Paskalya çöreği meraklısı varsa buyursun!!!

Her Paskalya bayramı yaklaştığında paskalya çöreği daha doğrusu kozunak(bizde orjinal adı bu)kokusu gelir burnuma.Ramazan pidesi gibi genelde  sadece Paskalya ayında satılırdı  ve aynı pide gibi çok çabuk tükeniyordu.Hatta hiç unutmuyorum bir keresinde sıra bana gelmişken bittiğini söylemişti satıcı.Resmen ağlamıştım.Bu sene de kozunak diye tutturunca anneciğimle yapmaya karar verdik.İşte böyle de güzel bişey oldu.Meraklısı varsa işte tarifi.

Malzemeler: 5 yumurta(1 sarı üstüne sürülecek),2 bardak ılık süt,1 paket margarin(eritilmiş ve ılık olacak),2 su bardağı şeker,1 limon kabuğu rendesi,1 paket yaş maya(yarım ılık su bardağı süt ve iki kesme şeker ile karıştırılıp kabarmaya bırakılacak) ve yaklaşık 800 gr. un.

Yapılışı: Önce kozunak yapmanın bir püf noktası var,her şey ılık olacak.Yumurta,yağ ve süt aynı ılık ısıda olmalı.İlk önce yumurtalar sütle güzelce çırpılır,sonra şeker ilave edilip yine  köpürtülür,sırayla  yağ,limon rendesi ve mayalı karışım ilave edilip yavaş yavaş yedirerek un  katılır.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve mayalanması için beklenir.Şekli vermeden önce eller güzelce yağlanır ki hamur yapışmasın.Hamur üç eşit parçaya bölünür.Biz tek büyük  çörek yaptık siz isterseniz hamuru 6 parçaya bölüp iki paskalya çöreği yapabilirsiniz.Üç parçaya uzun şerit şekli verilir,sonra tıpkı saç örgüsü yapılır gibi hamur örülür.Üstüne yumurta sarısı sürülüp bolca şeker serpilir ve tekrar kabarması için ılık bir yerde bekletilir.Bu işlem de olduktan sonra ,önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.Piştikten sonra 15 dakika fırında bekletilmeli.Ayrıca pişmeye başladıktan sonra ilk 20 dakikadan sonra fırının derecesi 160 dereceye getirilmeli.İçi yavaş yavaş pişmeli.yoksa hamur olur.işte bu kadar .Aslında çok zor bir tarif değil.Bu hafta hiç çıkamadık mutfakta.Yap yap ye.Ne olacak benim halim ya....
 AFİYET OLSUN !!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder