11 Aralık 2011 Pazar

AŞURE,



MALAZEMELER
½ kilo aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
10-15 adet kuru kayısı
7-8 adet kuru incir
5-6 adet karanfil
4 veya 5 bardak şeker
1 fiske tuz
SÜSLEMEK İÇİN
Tarçın,ceviz,antepfıstığı, fındık,Hindistan cevizi,nar taneleri , kavrulmuş susam,kuş üzümü , dolmalık fıstık
YAPILIŞI
Buğday ayıklanıp iyice yıkanır, bol su ile ateşe konulur, bir iki taşım kaynar tencere ocaktan alınır, iyice sarılır. Nohut ve fasulye ayıklanır , yıkanır ayrı kaplarda soğuk su ile ıslatılır, ertesi sabah buğday tekrar ateşe koyulur, suyu azsa sıcak su ilave edilerek pişmeye bırakılır, en az 2 saat pişirilir .Nohut ve fasulye ayrı kaplarda soğuk su ile ateşe konulur pişirilir. Nohutun kabukları soyulur.
Üzümler ayıklanır , kayısılar küçük doğranır, üzerlerine bir su bardağı su ve karanfiller koyulur 5 dakika kaynatılır. Pişen buğdayın içine nohut, tuz ve fasulyeler ilave edilerek 5 dakika kaynatılır kaynatılan üzümlerin içinden karanfiller alınır üzüm ve kayısılar suyu ile buğdaya katılır, şekeride eklenerek 10 dakika daha kaynatılır. İncirler ayıklanıp küçük doğranır 15 dakika sıcak su ile ıslatılıp bekler en son aşureye katılır .
Aptest alınır 3 kulhuvalla 1 elham okunur kapağı kapatılır 5 -10 dakika sonra kapağı açılır servis için hazırlanır .
NOT: annelerimiz kapağındaki buhardan gözlerimize sürerdi gözlerimiz sağlıklı olsun diye duğalı olduğu için

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder