26 Ocak 2014 Pazar

Biyoloji Nasıl Çalışılır?

Aslında sen, biyolojiye nasıl çalışacağını biliyorsun çünkü bunu okurken bile biyoloji seviyen kesinlikle sıfır değil. Demek ki bildiğin bilgiler ve yöntemler var. Bu yüzden kendine güvenebilirsin :) Benim diyeceklerim sadece birkaç tavsiye niteliğinde olacak.


Biyoloji'ye çalışırken;

İlk defa çalışacağın konuda: Diyelim ki İskelet Sistemi
Aldım konu anlatımlı kitabı elime. Baştan başladım, çalışıyorum. 2-3 alt başlık bitirdim. (Kitapta varsa  bununla ilgili kitaptan çözümlü soru çözmeliyim) İlerliyorum fakat 'çok bilgi' var. Yani, hangi birini ezberleyeceğim?
Hah, diğer çalışma tekniklerinde bahsettiğim gibi direkt yukarıya not almak biyolojide o kadar etkili olmayabilir; hangi birini yazacağım, o kadar yer yok. O yüzden ilk defa çalışacağın ve çok bilgi içeren konularda boş bir kağıda güzelce özet çıkarmalısın.

Önceden çalışıp, pek hatırlamadığın konuda:
Yukarıdaki çalışma yöntemini uygulamışsan notlarına bakarak 1 test ve bakmadan 2-3 test çözmen yeterli. Daha önceden de söylediğim gibi tekrar yapmak, bir konuyu yeni baştan bitirmek değildir, onun adı tekrar yapmak değil 'dersi sıkıcı yapmak' olur :)
Eğer öyle not almamışsan, al soru bankanı eline, ilgili konuyu aç. Bir de konuyu çalıştığın kitabı aç. Konuyu 5 dakika içerisinde baştan sona gözünle tara, önemli yerleri bir daha aklına kazı. Sonra geç soru bankana, konuyu anlatan kitabına bakarak 2 test çöz, sonra onu kapatıp 2-3 test daha çöz. İşte, tekrar böyle yapılır :)

Peki, hayalindeki üniversiteye girmeni sağlayacak sınavlardan ilkine 2 ay gibi güzel bir vakit varken soru bankası mı çözmeli branş denemesi mi?
Bazı arkadaşlarım yorumlarda sordular, hepiniz görmemiş olabilirsiniz. Burada da tekrar edeyim; Branş denemesi için en verimli zaman, bir kitaptaki bütün konuları bitirdikten sonraki zamandır.
Özellikle bir konuda 'soru eksiği' varsa bunun için doğru yol ise soru bankasından geçer.


Branş Denemelerinin faydaları:
O dersin konularındaki bilgi eksiklerini gösterir.
Soru tiplerini öğretir.
Varsa pratik (soru) eksikliğini gösterir
+ Bu denemeleri çözerken süre tutmalısın.


Kitap Tavsiyesi: Hem YGS için hem LYS için Palme Biyoloji Soru Bankası hem genel tekrar hem soru bankası için gördüğüm en güzel kaynak.
Konu anlatımı için ise çeşitli kaynaklar bulunmakta. En uygununu kitabı açıp baktığında, kitabın anlatım tarzı ve düzenine bakarak karar verebilirsin; diğer kitap seçimlerinde olduğu gibi. Tek dikkat etmen gereken nokta, çözümlü soru içermesidir. Bu, çözümlü test şeklinde de olabilir.
Özet anlatım için cep kitaplarına bakabilirsin.

Dipnot: Biyoloji en zevkli derslerdendir. Ezber olarak görme, sev onu :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder