16 Mart 2013 Cumartesi

GALATA KULESİ

   İstanbul'un Karaköy sırtlarında Galata semtinde bulunan Galata kulesi yerden 67 metre yüksekliktedir. Eski İstanbul'un panoramik manzarasını seyredebileceğiniz mükemmel konumlu bir kule. 


   Ulaşım açısından İstanbul'un merkezinde olmasından dolayı çok rahat bir konumdadır. Özel araç ile ulaşımda Tarlabaşı'ndan Taksim'e çıkarken sol tarafta Galata Kulesi tabelasından girerek burada bulunan katlı otoparka aracınızı bırakabilirsiniz. Toplu ulaşımla ise Taksim'e geldikten sonra İstiklal Caddesini baştan sona geçtikten sonra caddenin bitiminden 500 metre aşağıda kule ile karşılaşıyorsunuz. Eminönü tarafından geldiğinizde ise Karaköy üzerinden bankalar caddesinden yokuşu tırmanarak veya dünyanın en eski ikinci metrosu olan Sultan İkinci Abdülhamit Han tarafından yaptırılan metroyu kullanabilirsiniz.


   Galata Kulesi 2014 ve 2015 yılı güncel giriş ücreti yerli ziyaretçiler için 6,5 TL yabancı ziyaretçiler in ise 13 TL'dır. Öğrenci indirimi veya müze kart malesef geçerli değil. 5 yaşından büyük çocuklardan ücret alıyorlar.


   Özel bir şirket tarafından işletilen kulede bir bardak çayın fiyatı ise 6 TL. Asansör içinde asılı olan fiyat listesini size fotoğraflamaya çalıştım.


  Asansör ile belirli bir kısma kadar çıkabiliyorsunuz son iki katı ise dönerek çıkan daracık merdivenlerin arasından yapıyorsunuz. En üst katta büyük bir restaurant alanı oluşturulmuş.


   Kulenin etrafındaki gezinti alanı çok dar olduğundan güzel manzara ile fotoğraf çektirme şansınız biraz azalıyor.


   İstanbul'un tarihi dokusuna yeni eklenen Galata ve Atatürk köprülerine simetrik geçmeyerek bence suliyeti bozan metro hatının Şişhane - Unkapanı arasında geçişini sağlayacak olan köprüyüde istemesemde fotoğraflama imkanı  buldum.


      Galata Kulesine gelmeden önce Beşiktaş'ta bulunan ve daha önce paylaştığım Yıldız Parkı 'nda kahvaltı yapabilir veya buranın bir benzeri manzarayıda Kabataş'tan tekneye binerek tam karşısında bulunan ve Galata Kulesine aşkını ilan eden daha önce bloğumda paylaştığım Kız Kulesi 'nde bulabilirsiniz. Başka alternatif gezi mekanları için Günübirlik Gezi  sayfamı ziyaret edebilirsiniz. Pek çok kere tadilat gören üst kısımları sonradan eklene Galata Kulesinin tarihçeside şöyle:


   Galata Kulesi’nin ne zaman yapıldığı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Kule’nin İsa’dan sonra 507 yılında imparator Iustinianos zamanında inşa edildiği idda edilmektedir. Aynı zamanda Cenevizliler tarafından İsa Kulesi, Bizanslılar tarafından Büyük Kule olarak anılan yapıya, günümüzdekine yakın şeklini, 1348 yılında Cenevizliler vermiştir. 1509 depreminde büyük zarar gören Kule, devrin ünlü Osmanlı mimarı Hayrettin tarafından onarılmıştır. Ayrıca; Kule, Kanuni Dönemi’nde Kasımpaşa Tersanesi’nde çalıştırılan mahkûm işçiler için hapishane olarak da kullanılmıştır.16 yy.ın sonlarında ise; müneccimbaşısı Takıyeddin Efendi, Kule’nin tepesine bir rasathane kurmuştur. Bir dönem bu şekilde kullanılan Galata Kulesi, 3. Murat tarafından kapatılır ve Kule tekrardan hapishaneye dönüştürülür.

   4. Murat zamanında 1638 yılında; Hezarfen Ahmet Çelebi, kollarına kanat takarak, Galata Kulesi’nden Üsküdar’a o meşhur uçuşunu gerçekleştirir. 17 yy.a doğru mehterhane takımına ev sahipliği de yapan Kule; 1717den sonra artan İstanbul yangınlarıyla baş edebilmek için yangın gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Ama ne yazıktır ki Kule 1794 senesi kendisi de yanmaktan kurtulamamıştır.

   Üçüncü Selim zamanında; Galata Kulesi onartıldıktan sonra, Kule’nin üst katına bir cumba eklenir.1831’de kule bir yangın daha geçirir. Bu sefer 2. Mahmut; Kule’nin üzerine iki kat daha çıkar ve külah biçiminde olan ünlü dam örtüsüyle Kule’nin tepesi kapatılır. O dönem onarımla alakalı olarak, Pertev Paşa’nın bir de yazıtı Kule’ye yerleştirilir. 1875 yılında kuvvetli bir fırtınadan sonra, Kule’nin tepesindeki külahımsı çatı uçar ve daha sonra 1960 yılında tekrardan onartılır.
  
  Günümüzde Galata Kulesi’nin yüksekliği 66,90 metre, dış çapı 16.45 metre, iç çapı ise 8.95 metredir. Duvar kalınlığı da  3.75 metre civarındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder