17 Mart 2013 Pazar

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜNÜN YAPIMI VE TARİHÇESİ

   Boğaziçi Köprüsünün yapım sürecine 1967 yılında; bu işin uzmanı firmaların projeleri ile fiyat önerilerilerinin alınması ile başlandı. Proje için en uygun teklifi yapan BOTEK Boğaziçi Teknik ve Müşavirlik A.Ş. ve Freeman  Fox and Partners ortaklığı ile 1968 yılında andlaşma imzalanmıştır. İnşaatı gerçekleştirecek firma ihalesini ise Hochtief AG adlı Alman ve Cleveland Bridge and Engineering Company adlı İngiliz firmalarının oluşturduğu konsorsiyum kazanmıştır.
   İki katıyı birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsünün temeli 20 Şubat 1970 yılında Beylerbeyi ayaklarının beton dökümü ile başlandı.
   İki yakada bulunan temellerin dökülmesinin ardından kulenin montajına başlandı.


Aşağıdaki fotoğrafta köprü inşaatında çalışan haritacılarda gözükmektedir.


   Dikey kulelerin birbirlerine yatay olarak bağlanması için ve halatların çekilmesi için kule ayaklarının üzerine kule vinçler kuruldu.


   Kule ayaklarının montajının bitmesinin ardından Ortaköy'den Beylerbeyi'ne denizin yüzeyinde birbirine paralel halatlar çekildikten sonra kule vinçler yardımıyla yukarı çekildi.


Bu halatlar sayesinde iki kıta birbirine bağlanmış oldu.


Halatların çekiminin ardından tabliye montajına başlandı.


Tabliyeler tam ortadan başlayarak iki yakaya eşit şekilde yerleştirerek ilerledi.


Son tabliyenin yerleştirilmesi sırasında tören yapıldı.


   1560 metre uzunluğunda ve 39 metre genişliğinde olan köprünün gemi geçiş yüksekliği ise 64 metredir.


   Aynı anda yaklaşım viyadüklerinin de inşaatına başlandı. Resimde Ortaköy Polis Karakolu önünden viyadükler gözükmektedir.


Yaklaşım viyadüklerine beton dökümü


   Nihayet köprü 30 Ekim 1973 tarihinde Cumhuriyetmizin 50. yılında dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açılmıştır. Köprü; yapıldığı dönemde dünyanın en büyük dördüncü asma köprüsü olmuştur. 1978 yılına kadar üzerinden yaya olarak geçmeye izin verilmiştir.


   22 Nisan 2007 tarihinde ise düzenlenen törenle yeni aydınlatma ve ışıklandırma sistemi faaliyete geçmiştir. Köprünün tamamı değişebilen 16 milyon led armatür ile aydınlatılmıştır.

Ülkemizde bulunan diğer tünel ve köprü projelerinin detaylarına aşağıda bulabilirsiniz :






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder