24 Nisan 2013 Çarşamba

Ella Fitzgerald 96.Doğum Günü

Ella FitzgeraldGoogle doodlelara ara vermeden devam ediyor son 4 günde 3 doodle.Bu gün ise 96.Doğum günü olan Ella Fitzgerald'ın doğum gününü hatırlatmak ve bir kez daha anmak için doodle hazırladı.

Google önemli ünlülerin yaptığı icatları, müzikleri ve özellikle doğum günü ve özel günlerini doodlelarında belirtiyor ve bu doodle sayesinde kültürel bir etkileşim haline de girmemizi sağlıyor.


Bu doodle da ise yukarıdada belirttiğimiz gibi Ella Fitzgerald in 96. doğum günü konu oldu.

Ella Fitzgerald
Peki Ella Fitzgerald Kimdir?

Ella Fitzgerald New York a taşındılar.Başından geçen bir takım tatsız olaylardan dolayı öğrenimini tamamlayamamış ve bir süre evsiz kalmıştır.

caz vokalistir, annesi boşandıktan sonra annesiyle 
Ella Fitzgerald
Ella Fitzgerald

İlk kez 17 yaşında Apollo Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Chick Webb'le tanıştı ve haftalık 12.50 dolar karşılığında grupla beraber turneye çıktı. "Love and Kisses" ilk kaydı yapılan, "A-Tisket, A-Tasket" ise tanınmasını sağlayan parçalardır. Webb'in ölümünden sonra orkestranın ismi değişti ve liderliği Fitzgerald devraldı.

1941'de solo kariyerine başladı ve Norman Granz'la çalıştığı caz konserlerine devam etti.Çeşitli bestecilerin eserlerini seslendirdiği 8 şarkı kitabının ( Great American Songbook ) kayıtları devam ederken uluslararası turnelere de çıktı.

Fitzgerald uzun kariyeri boyunca ünlü birçok müzisyenle yanyana çalıştı. Trompetçi Roy Eldridge ve Dizzy Gillespie, gitarist Herb Ells, piyanist Tommy Flanagan, Oscar Peterson, Lou Levy, Paul Smith, Jimmy Rowles ve Ellis Larkins bunlardan bazılarıdır. Bu birliktelikler küçük gruplardan oluşuyordu ve performanslar genellikle canlıydı.

Decca, MGM, Atlantic, Capitol beraber çalıştığı şirketlerden bazılarıdır. Fitzgerald son kaydını 1989'da yapmış, 1991 yılında da son konserini vermiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder