İstanbul Beşiktaş'tan Ortaköy'e giden güzergah üzerinde yer almaktadır. Diğer ve daha yakın ulaşım şekli ise Barbaros Bulvarı üzerinden geldiğinizde Ertuğrul Sitesi önündeki sapaktan sola dönüyorsunuz ve 500 metre aşağıda Yıldız Şale müzesini görüyorsunuz. Otopark için ise aynı yolun 200 metre aşağısında Yıldız Parkına ait İspark otoparkı bulunmakta. Giriş ücreti otomobiller için tüm gün 5 TL. Arabanızı buraya bıraktıktan sonra korunun içerisinden yürüyerek Şale Müzesine ulaşmanız mümkün.
Milli Saraylar tarafından ziyarete açık olan müze pazartesi ve perşembe günler hariç her gün 9-17 saatleri arasında açık. Müze kartın geçmediği müzede 2013 yılı tam giriş ücreti 10 TL. öğrenci ise 5 TL olarak belirlenmiş.
Buradaki gezintinizden sonra hemen yakınında bulunan aşağıdaki yerleride gezebilirsiniz:
Müzenin en önemli detayı ise 406 m² lik duvardan duvara uzanan tek parça Hereke halısıdır. Yıldız Sarayı'nın tarihçesi ise;
İstanbul’un fethinden sonra “Kazancıoğlu Bahçesi” adıyla anılan koruluk , büyük bir olasılıkla Sultan I. Ahmed (1603-1617) döneminde, Padişah’ın “Hasbahçe”leri arasına katılmıştır. Sultan IV. Murad (1623-1640) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerinde de ilgi gören bu çevre; III. Selim’in, annesi Mihrişah Valide Sultan için “Yıldız” adıyla yaptırdığı bir köşkten dolayı bu ad ile anılmaya başlanmıştır. Sultan II. Mahmud (1808-1839), Sultan Abdülmecid (1839-1861) ve Sultan Abdülaziz (1861-1876) dönemlerinde eklenen köşk ve kasırlarla gelişen buradaki yapılar topluluğu; Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) döneminde yapılan binalarla Yıldız Sarayı adını alarak, İmparatorluğun Eski Saray, Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra dördüncü yönetim merkezi olmuştur. Yıldız Sarayı’nın bir parçası olan ve adını Fransızca “dağ evi” anlamına gelen “chalet” sözcüğünden alan Şale Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının en ilgi çekici yapılarından biridir. Köşk yüksek duvarlarla çevrili bir bahçe içinde ve farklı tarihlerde birbirine bitişik olarak yapılan üç yapıdan oluşmaktadır. Köşkün birinci bölümü 1880’de yapılmıştır. 1889 yılında Sarkis Balyan’a yaptırılan ek bina ile köşk genişletilerek oda ve salonlar eklenmiştir. Merasim Köşkü adıyla tanınan ve İtalyan Mimar D’Aranco’nun yaptığı üçüncü bölümün ise, 1898 yıllarında tamamlandığı bilinmektedir. Son iki bölüm, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in İstanbul’a gelişlerinde konaklaması için yapılmıştır ve bu özelliğiyle Şale, Yıldız Sarayı yapılar grubu içinde bir “devlet konukevi” niteliği taşımaktadır. Köşk, bodrumuyla birlikte üç katlı, ahşap ve kâgir olarak yapılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder