5 Haziran 2013 Çarşamba

YAŞ TARHANA TARİFİ KURUTULMADAN YAPILIP SAKLANAN

YAŞ TARHANA YAPILIŞI VE ÇORBASI

YAŞ TARHANA TARİFİ KURUTULMADAN YAPILIP SAKLANAN
MALZEMELER
1 kilo yoğurt
2 kilo salçalık biber
2 kilo domates
1 kilo soğan
1 adet ekmek hamuru
3,5 kilo un
Acı biber,çok az tarçın, çekilmiş karanfil
YAPILIŞI
 Biberler salça yapılır gibi haşlanır, kabukları soyulur ve  blendırda ezilir  domatesler rendelenip hafif ateşte suyu çektirilir, soğanlar rendelenir, onlarda suyunu çekene kadar ateşte pişer ,yoğurt,hamur mayası çok az tuz ve baharatları katılıp katı bir hamur yoğurulur üzeri kapatılarak bir hafta hiç ellenmeden ekşimesi beklenir bir hafta sonra tekrar bol tuzlanarak iyice yoğurulup kapaklı bir kaba koyup üzerine temiz bir bez örtülerek buz dolabına konur bez ıslandıkça değiştirmek gerekiyor  gerekli olduğu zaman üzerinden alınıp sulandırılarak pişirilir. ( Blendırda çok azsu koyulup biraz çalıştırınca çabuk hazır oluyor ) İstenirse derin dondurucuda küçük parçalara bölerekte saklanabilir senelerce bozulmadan  duran kurutma derdi olmayan herkesin yapabileceği bir okadarda lezzetli bir tarhana .
ÇORBASI
100 gram kıyma
1 adet domates
2 kaşık sıvıyağ
2 kaşık tarhana
YAPILIŞI  
Tarhana çok az su ile blendırda sulandırılır . Kıyma tencereye koyulur ve suyunu çektirilir


İçine sıvıyağ katılıp kavrulur,  rendelenen domates ilave edilir  biraz domateslede kavrulup suyu ilave edilir,  suyu kaynayınca sulandırdığımız tarhana yavaş, yavaş kaynayan suya katılıp devamlı karıştırılır 5 dakika kaynatılıp ateşten alıır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder