24 Haziran 2011 Cuma

Cacabey Medresesi ve Türbesi / Kırşehir








Kırşehir il merkezinde bulunan Cacabey Türbesi Kırşehir Emiri Nureddin Cebrâil bin Cacabey’e ait olup, Medrese ile birlikte, III.Keyhüsrev zamanında, Cacabey tarafından 1272-1273 yılında yaptırılmıştır.

Türbe Cacabey Medresesi’nin giriş cephesinin sol tarafında bulunmaktadır. Bu türbeye medresenin solundaki eyvandan altı basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır. Türbenin giriş kapısı kabartma taş bir süsleme ile çerçevelenmiştir. Buradan kısa bir koridorla Cacabey’in sandukasının bulunduğu türbeye girilmektedir.
Medreseden ayrı bir yapı görünümünde olan bu türbe, kare planlı, kümbet şeklinde yapılmıştır. Türbenin üzeri köşelerde üçgen biçiminde pahlarla sekizgene dönüştürülmüş kasnak üzerine taştan piramidal bir külah ile örtülmüştür. Türbenin mihrap biçiminde bir penceresi bulunmakta olup, bu pencerenin etrafı mukarnaslarla çerçeve içerisine alınmıştır. Mukarnaslı kavsaranın altındaki hacet penceresinin üzerine de “Dünyanın bir durak yeri ve her şeyin fani olduğu”nu belirten bir kitabe yerleştirilmiştir. Buradaki pencere nişinin iki yanında da korint üslubunda başlığı olan bir çift sütuna yer verilmiştir.
Türbenin içerisi çini yazılarla kaplanmıştır. Lacivert çiniler beyaz alçı zemine mozaik tekniği ile yerleştirilmiştir. Burada Ayet’ül Kürsi yazılıdır. Rasathane ve medrese (döneminde astronomi yüksek okuludur)  olarak yaptırılan mekan günümüzde camii olarak kullanılmaktadır.

Kişisel notlar:
Camiide karşılaştığım bir dede mekan hakkında sorular sormama ve ilgili olmama çok sevindi. Kulaktan dolma bilgiler vermesine rağmen bu nur yüzlü dedeyle sohbet etmek de benim çok hoşuma gitti. Camiinin ve medrese kısımlarının çok huzur verici bir havası vardı ama türbe kısmı çok nemli ve nemden dolayı çok kokuyordu. Nemden dolayı ayaklarım neredeyse sırılsıklam oldu. Umarım en kısa zamanda nem sorununa bir çözüm bulunur da binanın daha da zarar görmesi engellenir...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder