31 Ekim 2013 Perşembe
Kurtuluş Savaşı Bu Evde Kazanıldı
Ankara Garında, Bağdat Demiryolunun yapımı sırasında, 1892'de yapılmış, pek dikkat çekmeyen bir bina. Eski adıyla "Direksiyon Binası". Adından da anlaşılacağı gibi demiryolu hattının sevk ve idaresi buradan yapılıyormuş... Atatürk'ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara'ya gelişinden itibaren, uzun süre hem Başkomutanlık karargahı hem de konut olarak, demiryolu hattına ek olarak Kurtuluş Savaşı'nın da "direksiyon binalığını" yapmaya başlamış. 1920-1922 yılları arasında alınan en önemli iç ve dış kararlara tanıklık etmiş. Kurtuluş Savaşının Harekât planları burada hazırlanmış. 21 Ekim 1921 tarihinde, Fransızlarla yapılan anlaşmanın görüşmeleri ve imza töreni bu binada gerçekleşmiş. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin oluşturulması ile bugünün her yıl Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasının kararları bu binada alınmış.
TCDD, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde seçkin bir yeri olan bu mütevazi binayı yeniden düzenleyerek, 24 Aralık 1964 tarihinde müze olarak halkın hizmetine açmış. Binada herkesin ilk dikkatini çeken, binanın işlevi ve alınan tarihsel kararların büyük önemi ile ters orantılı, nohut oda, bakla sofa, son derece sade odalar... (Kıssadan anlaşılan: İş yapmak için lüks ve şatafat gerekmiyor...) Ziyarete üst kattan başlıyoruz. Atatürk'ün kabul salonu, çalışma salonu, yatak odası, banyo, Fikriye Hanımın Ankara'ya Atatürk'ü görmeye geldiğinde kullandığı odası. Kendilerine ait özel eşyalarla, o günün özelliklerini taşıyan mobilyalar olduğu gibi korunmuş. Buyrun birlikte gezelim:
Binanın alt katı ise, Demiryolları Müzesi olarak kullanılıyor. 1857 yılından günümüze, demiryolları ile ilgili eşya ve belgeler sergileniyor. Pazar ve Pazartesi hariç, 9.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Mustafa Kemal Paşa Samsun'dan Ankara'ya ne şartlarda ve nasıl ulaştı? Atatürk'ün Ankara yolculuğunun bilinmeyen öyküsü: Ankara Beynam Ormanları ve Beynam Atatürk Evi...
Anıtkabir hakkında bilinmeyenler: Anıtkabir'in öyküsü...
Sakarya Şehitleri Anıtı ve Sakarya Köyünün öyküsü...
Ankara Anıtkabir'den görüntüler...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder