28 Şubat 2011 Pazartesi
YOĞURTLU PIRASA KAVURMASI
YOĞURTLU PIRASA KAVURMASI
MALZEMELER
1 kilo pırasa
1 küçük soğan
Taze sarımsak
Yoğurt
1 diş sarımsak
Üzerine eritilmiş tereyağ, kırmızı pulbiber
YAPILIŞI
Pırasalar çok ince doğranır, soğan yemeklik doğranır, sıvıyağda birlikte kavrulur,suyunu çekince biraz daha kavrulup ince doğradığımız taze sarımsaklar, tuz, karabiber ve pulbiber eklenip ateşten alınır.Soğuyunca üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, eritilmiş tereyağ ve pulbiber ile servis yapılır.
All About Satellites and Space Ships (1958)
A last "goodie" for February. The book is fun but I have a cool piece of ephemera that goes with it.
Here is yet another of the very common space books from the 1950s. There are tons of copies and it must have been in most school libraries. The "AllAbout" series had a number of titles and one of the things about them that sticks in my memories are that under the covers (which were usually gone by the time they made it to the library) they had distinctive hardcover markings. In fact most of you may know this book from this appearance rather than the cover.
Dietz, David. Illustrated by Wilde, George. All About Satellites and Space Ships. New York: Random House. (164 p.) 24 cm. Cloth, DJ. (1958) Allabout Book #28. Also a 1962 edition.
The text covers the 1st two Sputnik launches, the planned X-15 tests, space stations, rocket theory, planned Moon landings and atomic powered space craft.
The vehicles are interesting because they show another set of ideas about what the first craft landing on the Moon would be.
The ephemera part of this post is that I own the printing plates for the title page and the endplate. Since this was reprinted so many times it may be one of several that exist. However as a collector of children's books this is a great artifact of an important book. Here is the close-ups of the cover plate:
And finally this is the image of the endpapers. It is a little hard to see on the plate so I enhanced and false-colored it so you could see the image. If the image looks familiar it is a different version of the one I use behind the title of my blog.
I admit these are not quite the original art or the manuscript but they made me happy.
HİNDİSTAN CEVİZLİ HAŞHAŞLI KEK
MALZEMELER
4 Adet yumurta
2 su bardağı şeker
3 su bardağı un
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı peynir altı suyu
1paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı mavi haşhaş
YAPILIŞI
Şeker ve yumurtalar mikserle 5 dakika çırpılır,sıvıyağ ve peynir altı suyu eklenerek bir iki
dakika daha çırpılır, elediğimiz una kabartma tozu ve vanilya ilave edilir içine haşhaş ve hindistan cevizi eklenerek
yumurtalara katılır,mikserin düşük hızında çok az karıştırıp yağlanmış tepsi veye kalıba dökülerek 180 erecede ısıtılmış fırında 50 dakika civarında pişirilir.Çkolata sos hazırlanır, kek sıcakken
kekin üzerine dökülür sos soğuduktan sonra servis yapılır .
not: renginin pembe olması için çok az gıda boyası ilave edilebilir .
27 Şubat 2011 Pazar
Çankırı Sultan Süleyman Camii
Çankırı Büyük Camii veya Sultan Süleyman Camii, Mimar Sinan dönemi yapılarındandır. Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edilmiştir.
25 Şubat 2011 Cuma
BAKLALI YAPRAK SARMASI
KURU BAKLA SARMASI
300 gram salamura yaprak (ben yazın haşlayıp buzluğa atıyorum onlardan kullandım )
250 gram kuzu kaburga kemik
250 gram bakla
1çay bardağı yarma
250 gram kıyma
2 adet kurusoğan
1/2 çaybardağı sıvıyağ
Maydanoz, kurunane, dereotu,yenibahar, kimyon, pulbiber
1 yemek kaşığı salça
1 Yemek kaşığı sumak
YAPILIŞI
Baklalar akşamdan ayıklanır, yıkanıp, ıslatılır.sabahleyin baklalar elle kırılır. Ben rondada çok ezmeden biraz kırdım .Kırılan baklalar, yemeklik doğranan soğanlar ve bütün malzemeler birlikte harmanlanır,yapraklara birer tatlı kaşığı konularak sarılır, tencereye kaburgalar dizilir, üzerlerine sardığımız sarmalar yrleştirilip su ve sıvıyağ ilave edilir, üzerlerine bir tabak kapatılıp pişmeye bırakılır .1/5 veya 2 satte pişiyor .
NOT::Tokat yöresine ait bir yemek çok lezzetli tavsiye ederim
24 Şubat 2011 Perşembe
Kastamonu'da Gece Oluyor
Kastamonu evleri.
Kastamonu El Sanatları Merkezi
Kastamonu El Sanatları Merkezinde ahşap elişi mobilyaların yanısıra metal ve ahşap el sanatları ürünlerinin üretimi ve satışı yapılıyor. El Sanatları Merkezi Kastamonu Valiliğinin desteği ile bölgesel konak tarzında yapılmış. İşte ahşap oyma sanatı motifleri ile süslenmiş bir eşya dolabı ve otantik bakır eşya.
Anne, babaannem ne zaman dönecek ????
Uçurtma selam söyle babaannemize !!!
Kocaman gözlerini açmış,cevaplamaya korktuğum soruyu soruyor ansızın:" Anne, babaannem ne zaman dönecek ???Neden geri gelmiyor.Bizi hiç özlemedi mi.Ben onu çok özledim ama.Neden, neden gelmiyor.Telefonla da aramıyor.Çok mu uzak anne gittiği yer.Oraya tren gitmiyor mu ?
Susuyorum ,beş yaşında ki küçücük bir çocuğa nasıl anlatsam ki-ölümü.Evet gitti annem ,gitti ve gelmiycek diyemiyorum.Belki bir gün döner,ya da biz gideriz görmeye diyorum.Kafası karışıyor.Yine de memnun değil söylediklerimden.Özlemiş belli,küçücük yüreğinde ne fırtınalar kopuyordur ,bilmiyorum ki.
Zor , çok zor anlatmak.Keşke anlatabilsem.Büyüyünce anlarsın bitanem.
Zamanla azalırmış tüm acılar.İnsan yakın birini kaybedince,bedeninde binlerce mum alev alırmış.Bedenini yakan sadece ateş değilmiş ,ateşle birlikte eriyen mumlarda insanın canını yakarmış.Zamanla mumlar tek tek sönermiş.Yalnızca bitanesi hiç sönmezmiş,sonsuza kadar orda kalırmış.Yani içimizde bir yerlerde, ufak ta olsa bu sızı asla bedenimizi terketmiycek..
22 Şubat 2011 Salı
Kastamonu Geleneksel El Sanatları
Kastamonu geleneksel ip ve urgan yapımı.
AMALFİ COAST MAYIS,2010
Amalfi Coast, İtalya'nın Campania Bölgesi'nde yeralıyor.Daha önce Liguria Bölgesi'ni gezip çok keyif almıştık.(Bknz.Cinque Terre) Amalfi sahil şeridi ,Napoli'nin güneyindeki Sorrento kıyılarından başlayarak Salerno'ya kadar devam ediyor.Biz Napoli'den sonra Pompei'yi atlayarak ilk durağımız olan Salerno'ya doğru yola koyulduk.Napoli-Salerno arası yaklaşık 55 km.Amalfi Coast'tan sonraki durağımız Capri olduğundan turumuzu tersten,Salerno'dan Napoli'ye doğru yapıyoruz.Yollar çok dar.Yanyana iki araba zor geçiyor.Hele ki karşıdan otobüs gelirse yanmışsın.Biz nispeten sezon açılmadan gittik. Temmuz ve Ağustos aylarında trafiği düşünemiyorum.Sırasıyla birbirinden güzel Vietri Sul Mare,Maiori,Minori,Ravello,Atrani,Amalfi,Conca Dei Marini,Furore,Praiano, Positano,Sorrento gezilecek.Hepsi birbirine çok yakın bölgeler.Toplamda yaklaşık 60 km içerisinde yeralıyorlar.
SORRENTO: Çok güzeldi.En beğendiğimiz yerlerden biri oldu.Heryer mis gibi portakal ve limon kokuyor.Limon cenneti burası.Aynı zamanda limonçellonun da merkezi.Limonlu ne varsa aldık.Limonçello'dan sabuna,reçelden çikolataya.Biz buradan denizotobüsüyle günübirlik Capri'ye geçtik.Günümüzü ,Sorrento'da çok keyifli yemekle sonlandırdık.Burası benim daha önceden belirlediğim meşhur bir pizzacı,ne yazıkki adını unuttum.Karışık peynirli pizza,patlıcanlı pizza,lasagna ve gnocchi alla Sorrento,şarap 4 kişi euro 48.Yemeğimize çalgıcılarda eşlik edince tadına doyulmadı.
CAMPANİA BÖLGESİ |
SALERNO : Napoli'ye göre daha düzenli ve şirin bir kent.Salerno Körfezi kıyısında yeralan liman kenti.Pizzeria Saparito'da dilim pizza yedik.4 dilim pizza,4 bira euro 17. (via Mercanti,no 62) Karnımız doydu.Sahil şeridini gezmeye başlayabiliriz artık.İlk durak Salerno'ydu.
VİETRİ SUL MARE: Vietri on the sea.Seramiğin doğduğu yer olarak da adlandırılabilir.Burada seramik müzesi var.Amalfi Coast'ta yer gök seramik.Ama ne yalan söyleyeyim bizimkilerin yanına yaklaşamazlar.Küçücük biryer burası.Toplam 8 km2.Kubbesi seramik kaplı kilise harici pek de birşey yoktu.Muhteşem deniz ve sahili saymazsak tabi.
SALERNO |
MAİORİ: Amalfi Coast'un en uzun plajı.Bu yüzden de turistlerin duraklarından biri.Roma İmparatorluğu zamanında birçok aristokrat da burada yaşarmış.Antik kentlerden biri.Acıktıysanız Mammata Restaurant'ta deniz ürünleri tabağı yiyin.Burası 118 yıllık bir restaurant,hemen deniz kenarında.
Vietri Sul Mare-Maiori 15 km
MİNORİ: Amalfi Coast'un muhteşem manzaralı kasabalarından birindeyiz.Masmavi deniz ve kumsal.Yamaçlarda dizili evler.Tarihte en zenginlerin oturduğu yermiş burası.Adamlar işi biliyor.Yamaçlara çarpan dalgalar ve her virajın sonunda seni karşılayan deniz...Daha ne istersin ki.
RAVELLO: Ravello,diğer kasabalar gibi deniz kenarında değil.Dağın yamacına kurulmuş.Denizden yüksekliğiniz 350m. olunca tabi ki manzaranın tadına da doyamıyorsunuz.Ravello-Minori arasını yürüyerek gitmek istersen 3000 basamak çıkmak zorundasın.Don't do it.Amalfi'nin en popüler destinasyonlarından biri burası.Daracık, tek arabalık yoldan zorlu bir tepeye tırmanış sonrası Duomo ve bronz kapısı,Villa Rufolo,Villa Cimbrone bahçeleri,soluk kesen Amalfi Coast ve Akdeniz manzarası sizi bekliyor.Her yıl Temmuz ayında Villa Rufolo'da Ravello Müzik Festivali düzenleniyor.Sakın Villa Cimbrone 'ye yürümeye üşenmeyin çok şey kaçırırsınız.Bahçesi tam 6 hektar.
Villa Cimbrone Giriş euro 6.Bahçesi ve manzarası inanılmaz güzellikte, butik otel.Oda fiyatları gecelik euro 450 civarında.Tam balayı için.
Villa Maria,otelin manzarası ve yemekleri süper.
Mama Agatha Cooking Class'da wine tasting ve lemon cheesecake.
VİLLA CİMBRONE BAHÇESİ |
VİLLA CİMBRONE SOLUK KESEN MANZARA |
RAVELLO YOLU |
Villa Maria,otelin manzarası ve yemekleri süper.
Mama Agatha Cooking Class'da wine tasting ve lemon cheesecake.
Minori-Ravello 7.5 km
ATRANİ: Küçücük balıkçı kasabası.Balkonlarından çiçekler sarkan tipik beyaz italyan evleri, daracık sokaklar ve sahil.Adı konumundan dolayı latince 'Atrum' yani karanlık kelimesinden gelmiş.Eskiden ibadet bölgesiymiş.
Ravello-Atrani 6 km
AMALFİ: Amalfi kıyılarına adını veren kasaba.Kasabanın sembolü olan katedral ve devasa çanı tüm heybetiyle sizi karşılıyor.Hediyelik eşya alışverişinizi buradan yapabilirsiniz.Nispeten ucuz.Ama önce katedralin gösterişli merdivenlerine yayılıp Amalfi'yi seyredelim.
Sonra da bizim pastane turumuzu yapalım.Dolceria Dell Antico Portico,Amalfi'deki pastane durağımız.Çok eski bir pastane.2 limonlu pasta,2 cappucino euro 17.
Atrani-Amalfi 1 km
CHURCH SANTA MARİA MAGGİORE |
Atrani-Amalfi 1 km
DOLCERİA ANTİCO PORTİCO |
CONCA DEİ MARİNİ: Diğer Amalfi Coast kasabaları gibi.Denizde çok büyük bir mağara var.Gretto Della Smeraldo.Deep blue sea.Biz gitmedik ama mağaraya tekne,teleferik veya kayalardaki basamaklardan ulaşabiliyorsunuz.
Amalfi-Conca Dei Marini 5 km.
FURORE: Deniz dalga ve baloncuklarının sesi.Amalfi'nin diğer cevheri.Turistler tarafından pek bilinmez.İtalya'nın en fotografik doğal limanı, fiyordudur.Vadi yamaçlarındaki kayalıklara tutunmuş sevimli balıkçı evleri vardır.Bilenler burayı ''the town that doesn't exist'' diye tanımlar.
Conca Dei Marini-Furore 3 km
PRAİANO: Amalfi Coast'un romantik manzaralı kasabası.Bizim otelimiz de buradaydı.Heryere yakın ve orta noktada olduğundan konaklama için en uygun bölge.Odamızın muhteşem deniz manzarası vardı.Praiano'da günbatımı bambaşka oluyor.Otelimiz Hotel La Perla gecelik oda+kahvaltı euro 90
POSİTANO: İşte Amalfi Coast'un incisi.Restaurantlar,şık butikler,galeriler,plajlar,oteller vs.Sokaklar çok dar olduğundan otopark büyük sorun.Positano'da tepede sahilden arabayla 3 km uzaklıkta Monte Pertuso köyü var.Manzarası ve italyan trattorialarının yemekleri çok güzelmiş, biz gidemedik.Positano'da deniz kenarındaki Church of Santa Maria Assunto' nun görkemli kubbesi heryerden görünüyor.Buraya yürümek zor olduğundan düğünlerde gelinlerin korkulu rüyasıymış.Gitmişken Hotel Palazzo Murat'ın harika bahçesini de görmek lazım.Görmek yetmez burada kalalım derseniz gecelik euro 300 vermeniz gerek.Eğer burası da sizi kesmezse Hotel Il San Pietro'da kalıp sahile kayalıkların içinden geçen asansörle inme keyfini yaşayabilirsiniz.Bunun bedeliyse gecelik euro 650.Bir diğer romantik seçenekse Le Sirenuse Hotel.Gecelik euro 700.Bütçeniz müsaitse seçin birini,bizim için de kalın:)Ltf.otellere tıklayıp bir gözatın ne demek istediğimi anlarsınız.Herbiri cennetten bir köşe misali.Buranın keyfini çıkartabilmek için birazda zengin olmak lazım.
Praiano-Positano 6 km
CHURCH OF SANTA MARİA ASSUNTO |
POSİTANO |
HOTEL PALAZZO MURAT |
Amalfi Coast olmazsa olmazları,
*Positano'da akşam yemeği keyfi yap,
*Praiano'da günü batır,
*Ravello'da manzaraya doy,
*Amalfi'de Dolceria Antico Portico'da limonlu parfe ye
*Sorrento'dan limonlu olan ne varsa hediyelik al,
*Arabayla,yürüyerek,tekneyle sıkılana kadar bu bölgede gez,sıkılırsan tabi:)
Son olarak,
Amalfi Coast, Cinque Terre'nin yerini tutmasa da çok keyifli.Buralara Temmuz ve Ağustos aylarında gelmek sanırım işkence olur.Bir daha gelirsem mutlaka Positano'da kalırım.Tercihim Le Sirenuse:)))
*Positano'da akşam yemeği keyfi yap,
*Praiano'da günü batır,
*Ravello'da manzaraya doy,
*Amalfi'de Dolceria Antico Portico'da limonlu parfe ye
*Sorrento'dan limonlu olan ne varsa hediyelik al,
*Arabayla,yürüyerek,tekneyle sıkılana kadar bu bölgede gez,sıkılırsan tabi:)
Son olarak,
Amalfi Coast, Cinque Terre'nin yerini tutmasa da çok keyifli.Buralara Temmuz ve Ağustos aylarında gelmek sanırım işkence olur.Bir daha gelirsem mutlaka Positano'da kalırım.Tercihim Le Sirenuse:)))
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)