İstanbul Mecidiyeköy'de bulunan Ali Sami Yen Stadyumunun yıkım kararı alınmasının ardından Seyrantepe'de Galatasaray Spor Kulübü için 13 Aralık 2007 tarihinde temeli atılarak inşaata başlanmıştır. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından eski stadyumun arsa bedeli karşılığında yapılmıştır. 2007 yılında yapılan ihaleyi Eren Talu ve Alke ortaklığı kazanmış ve inşaata başlamıştır. 2009 yılında mali açıdan zorlanan ve finansal problem yaşayan ortaklık işi bırakmış ve Eylül 2009 yılında tekrar yapılan ihaleyi Varyap - Uzunlar firması kazanmıştır. Varyap daha önce projelerini paylaştığım, Varyap Meridian ve İstanbul Çağlayan Adliye'si ile ismini duyurmuştur. Uzunlar firması ise bu projeden edindiği tecrübeler ile Akdeniz Oyunları için yapılan Mersin Stadyumu inşaatına başlamış fakat tamamlayamamıştır. Stadın yapımı 15 Ocak 2011 tarihinde tamamlanmış ve Hollanda'nın Ajax takımı ile oynanan müsabaka ile hizmete girmiştir.
Hızla bitirilen kaba inşaatın ardından toplam ağırlıkları 5500 ton olan dev çatı makaslarının yerde birleştirilerek montaj işleminin tamamlanması ve kaldırılarak kolonlar üzerine oturtulması çalışmaları yapılmıştır.15 metre yüksekliğinde, toplam uzunlukları 180 metre olan 1000'er tonluk devasa parabolik kirişler yerleştirilmiştir. Bu proje bugüne kadar ülkemizde kullanılan en büyük çelik kemer imalatını içermektedir.
Türk Telekom Arena stadyumu, Alman ASP (Arat-Siegel + Partner) mimari proje liderliğinde bir konsorsiyum tarafından hazırlanmıştır. Teknik, mekanik ve elektrik projesi Obermeyer, çatı statiği ise SBP firması tarafından hazırlanmıştır. Aslantepe'de 82.000 m² alan üzerine yapılan stadyumun tabanı bir elips şeklindedir. Projenin enine ekseni 190 metre, boyuna ekseni ise 228 metredir. Stadın araziye konumlanması kuzey-güney oryantasyonuna yakın bir açıdadır. Futbol müsabaka alanı kenar çekmeleri dahil yaklaşık 10.000 m², tribünlerin oturum alanı ise 43.000 m²'dir. İki katlı inşa edilen tribünlerin alt kısmı 20 derece eğimlidir. Üst katta ise bu oran 38 derece olarak projelendirilmiştir. Ali Sami Yen Spor Kompleksi olarak da adlandırılan stadyum 44 bin 316 seyirci koltuğu, 6 bin 200 VİP seyirci koltuğu, 176 adet özürlü koltuğu ile 2003 koltuk kapasiteli 197 adet loca yer almaktadır. 6 adet yürüyen merdiven ile 10 asansörün yer aldığı projede 2 bin 913’ü kapalı olmak üzere 3 bin 19 araçlık otopark ve 28 araçlık otobüs parkı bulunmaktadır. Proje içerisinde Galatasaray Müzesi ve GS Store satış noktaları ile restoran ve food court alanları yer almaktadır.
Türk Telekom Arena Ali Sami Yen Spor Kompleksi Proje Künyesi :
Mimari Proje : Asp Architekten
Statik Proje : Schlaich Bergermann und Partner Engineers - Yüksel Proje - İz Mühendislik
Mekanik Proje : Obermeyer Planen + Beraten GmbH - Ak Mühendislik
Elektrik Proje : Obermeyer Planen + Beraten GmbH - Makro ABB
Peyzaj Proje : Mete Arat - Cem Arat - Asp Architekten
Çatı Statik Proje : SBP
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder