19 Ağustos 2014 Salı

ESKİŞEHİR MASAL ŞATOSU

       Eskişehir’in belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen ile birlikte hızlanan turizm yatırımlarının en son halkası olan ve uzun süredir küçük büyük herkes tarafından açılması beklenen Masal Şatosu yeni yapılan stadyumun yanında, Afyonkarahisar yolu üzerindeki Sazova Bilim ve Kültür Parkının içinde yer alıyor. Eskişehir; İstanbul, Ankara ve Konya’dan yapılan yüksek hızlı tren seferleri ile günübirlik veya hafta sonu konaklamalı ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başarmış gibi görünüyor. Temelinin atılmasından itibaren merakla beklenen ve uzun zamandır Eskişehir fotoğraflarını süsleyen bu yapı; eski masallarda anlatılan şatolardan esinlenerek ülkemizdeki çeşitli illerde bulunan kulelerin bu şato üzerine yerleştirilmesi ile son yıllarda yapılan en önemli şehir mimarisi anıt tasarımı olarak dikkat çekecektir.




 Masal Şatosunda bulunan kuleler: 

Kız Kulesi : Burayı tıklayarak detaylı bilgiye daha önceki yazılarımdan ulaşabilirsiniz.

Galata Kulesi: Burayı tıklayarak detaylı bilgiye daha önceki yazılarımdan ulaşabilirsiniz.

Adalet Kulesi : İstanbul’da yer alan Topkapı Sarayı’nın en yüksek yapısı olan boğazdan bakıldığında ilk fark edilen Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış Osmanlı Devletinin sonsuz adaletini simgeleyen yapıdır.

Çan Kulesi , Diyarbakır merkez Sur ilçesinde yer alan 17.yy yapısı olan Mar Petyun (Keldani Katolik) Kilisesi üzerlerinde bulunan kuledir.

Ulu Kule : 1176 yılında Artuklu Hükümdarı Kudbeddin İlgazi zamanında inşa edilmiş olan ve Mardin ilinin simgesi olan Ulu Cami’nin minaresidir.

Burgulu Kule : Selçuklu Dönemi eseri olan Amasya Bakırcılar Çarşısı arkasında yer alan Burmalı Minare Camii’nin minaresidir.

Yivli Kule : Antalya ilinde yer alan 13. YY ait Selçuklu eseri olan Yivli Minare Camisi’nin 38 metre yüksekliğinde ve 90 basamaktan oluşan minaresidir.



          Masal Şatosu’ giriş kısmında bulunan gezinme alanları ile alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar ile üst bölümde yer alan seyir terasını ve sihirli elma kafe’yi ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Giriş kısmında Eskişehir’e özel hediyelik eşya ürünlerinin satıldığı mağaza, çocuk hikaye ve masal kitaplarını bulabileceğiniz kitapçı, hatıra fotoğrafı çektirebileceğiniz özel mekanlar ve çocuklar için özel tasarlanmış tuvaletler yer alıyor. Ayrıca bizler için sürpriz olan ama çocuklarımızın bilmediği Adile Naşit’in Uykudan Önce programının tekrarı ve masalları eski bir televizyonda sürekli gösteriliyor. Üst kata çıkmak için isterseniz dar bir koridorun içinde dönen merdiveni veya iki adet asansörden birini kullanabilirsiniz. Üst katta bulunan seyir terasından Bilim ve Kültür Parkını ve Eskişehirspor’un yeni stadını görebilirsiniz. Burada bulunan kafeteryada özel dekore edilmiş masalar ve oturaklar ahşap ve boyları oldukça kısa. Seyir terası ve kafeteryanın olduğu katta Pinokyo, Gepetto Baba, Hansel ve Gratel gibi masal karakterleri bulunuyor.


         Şatonun diğer kısımları ise belirli saatlerde özel turlar ile geziliyor. Turlardan ilki Gizemli yolculuk adını taşıyor ve bu turda bir masal kahramanının kimliğine bürünerek şato içerisinde 30 dakika süren bir gezi gerçekleştiriliyor. Diğer bir tur ise Efsaneler Diyarı adı ile isterseniz Nasrettin Hoca, Midas gibi eski hikayelerin anlatıldığı ve hikayelerin karakterleri ile süslü Bir Varmış Bir Yokmuş” turuna, dilerseniz de Dede Korkut ve Keloğlan gibi karakterlerin yer aldığı Masal Masal içinde turuna katılabilirsiniz. Bu turlarda yaklaşık 30 dakika sürüyor. 


        Çocuklu bir Eskişehir gezisinin en uzun süresini bu Masal Şatosuna ayırmak zorundasınız. Ama çocuklar için bu saatler çok eğlenceli geçecektir. Her bir turun ücreti ise yetişkinler için 5 TL çocuklar için ise 2 TL olarak belirlenmiş.

Eskişehir'de gezebileceğiniz diğer yerlere ilişkin yazılarım:

Eti Sualtı Dünyası

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Espark Alışveriş Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder